Maďarská vláda odmieta kvóty utečencov, parlament ich prerokuje 2. novembra

NETKY.SK • 20 Október 2015, 18:20 • 2 min
Maďarská vláda odmieta kvóty utečencov, parlament ich prerokuje 2. novembra

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda urobí všetko pre to, aby Maďarsko nemuselo aplikovať povinné kvóty na prijímanie utečencov.

slovakia

left justify in out

V záujme toho preverí všetky právne možnosti a predloží príslušný návrh maďarskému parlamentu, vyhlásil dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii štátny tajomník ministerstva vnútra Károly Kontrát.

 

Európska rada zaujala postoj najskôr k dobrovoľnému prijímaniu utečencov jednotlivými štátmi EÚ, potom 22. septembra sa ministri vnútra dohodli na pláne prerozdelenia najprv 40.000 a potom ďalších 120.000, teda celkovo 160.000 utečencov v priebehu dvoch rokov, pripomenul Kontrát.

 

Na vznesenie právnych námietok voči prijatým kvótam je podľa jeho slov čas do 4. decembra. Vláda by chcela proti nim protestovať s čo najväčšou parlamentnou podporou a predseda vlády Viktor Orbán preto zvolal rokovanie predsedov frakcií piatich parlamentných strán.

 

Kontrát zopakoval postoj maďarskej vlády, podľa ktorej povinné kvóty nie sú riešením a potrebné je strážiť grécke hranice, pretože z Grécka sa vydá na cestu denne 10.000 migrantov.

 

Predseda zahraničného výboru parlamentu Zsolt Németh z vládnej strany Fidesz v pondelok oznámil, že o otázke povinných kvót bude parlament rokovať 2. novembra. Predseda parlamentnej frakcie Fideszu Lajos Kósa ešte 5. októbra medzi možnými prostriedkami odporu voči prerozdeľovaniu utečencov menoval tzv. európsku iniciatívu občanov a podnet na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu - podobne ako už avizovala aj slovenská vláda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies