Maďarská vláda: Dnešná opozícia je plná korupčných káuz

NETKY.SK • 23 November 2015, 18:52 • 2 min
Maďarská vláda: Dnešná opozícia je plná korupčných káuz

BUDAPEŠŤ - Dnešná maďarská opozícia je plná korupčných káuz, vyhlásil dnes v parlamente štátny tajomník rezortu spravodlivosti Pál Völner. Vyjadrenie podľa agentúry MTI odznelo v rámci diskusného dňa venovaného korupcii, ktorý iniciovala opozícia.

slovakia

left justify in out

Opoziční politici počas diskusie tvrdili, že sa korupcia za éry premiéra Viktora Orbána dostala až na vládnu úroveň.

 

Spolu s Völnerom prezentoval protikorupčné opatrenia vlády aj štátny tajomník ministerstva vnútra Károly Kontrát. Okrem iného poukázali na vznik orgánu, ktorý dohliada na činnosť ozbrojených zložiek, vytvorenie národného protikorupčného programu a sprísnenie trestného zákonníka.

 

Štátny tajomník rezortu hospodárstva András Tállai hovoril o krokoch smerujúcich k zamedzeniu daňových únikov, akými sú zavedenie online pokladní, či elektronického systému na kontrolu prevozu tovaru na cestách.

 

Predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás v prejave povedal, že sa korupcia dostala na štátnu úroveň. V uplynulých 25 rokoch mala podľa jeho slov každá vláda jednu-dve korupčné kauzy, terajšia Orbánova vláda však korupcii prispôsobila právne normy. Ako príklad uviedol úpravu podmienok trhu hazardných hier, ktorý sa teraz sústredil v súkromných rukách, a tiež reguláciu trhu s tabakom, umožňujúcu machinácie pri vydávaní koncesií.

 

Tóbiás ako ďalší možný priestor pre korupciu označil predaj štátnej pôdy. Ľavicový politik ostro kritizoval skutočnosť, že za terajšej vlády vyše polovica prípadov verejných obstarávaní bola zrealizovaná bez otvorených verejných súťaží, pričom denne sa objavilo viac podozrivých prípadov než za posledných 20 rokov.

 

Predseda MSZP zdôraznil, že si treba všímať, ak Európska únia, alebo veľvyslanec Spojených štátov hovoria o narušenom ústavnom systéme v Maďarsku. Výsledkom súčasnej koncentrácie moci podľa Tóbiása je, že dohoda maďarskej vlády s Ruskom o dostavbe atómovej elektrárne v Paksi a dohoda o príslušnom ruskom úvere zostanú "zahmlené".

 

Poslanec MSZP Gergely Bárándy kritizoval, že štátne orgány - Národný úrad pre dane a clá (NAV), prokuratúra, Najvyšší kontrolný úrad, Maďarská národná banka (MNB) i ústavný súd majú na čele bývalých politikov vládnucej strany Fidesz, prípadne osobnosti zvolené iba Fideszom. "Čo je oproti tomuto talianska, prípadne americká mafia. Krstným otcom je samotný premiér s množstvom príbuzných vo vláde a aj na regionálnych úrovniach," dodal.

 

Predseda ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik Gábor Vona vyhlásil, že sú dva vážne problémy, ktoré ohrozujú Maďarsko: migrácia a korupcia. Vona zdôraznil, že príbehy vlád socialistov i Fideszu sa najviac podobajú úbohým filmom o mafii.

 

Šéf Jobbiku povedal, že premiér, ktorý sa obklopí skorumpovanými ľuďmi, je aj sám skorumpovaný. Vona vyzval k zrušeniu imunity a k zverejňovaniu majetkového priznania aj rodinných príslušníkov politikov, ktorí by mali byť trestaný za korupciu prísnejšie.

 

"Vy ste v uplynulých 25 rokoch všetko rozkradli. Ak by korupcia bola športovým odvetvím, potom by socialisti získali svetové zlato a Fidesz by vyhral olympijské hry," uzavrel predseda ultrapravičiarov a dodal, že ak by úlohou Jobbiku mala byť iba likvidácia korupcie, tak sa stranu oplatilo založiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies