Maďarská vláda chce opäť formou dotazníka získať podporu občanov proti Bruselu

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 19:03 • 2 min
Maďarská vláda chce opäť formou dotazníka získať podporu občanov proti Bruselu

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda po dotazníku v roku 2015 k otázke prisťahovalectva sa teraz opäť takouto formou obráti na občanov. Podľa štátneho tajomníka kabinetu úradu predsedu vlády Csabu Dömötöra formuláre takzvanej "národnej konzultácie" k otázkam ochrany hraníc a zachovania národných právomocí začnú rozosielať budúci týždeň.

slovakia

left justify in out

"Žiadame občanov o podporu, aby sme dokázali udržať v národnej právomoci určovanie výšky daní, miezd, ale aj reguláciu cien energií pre domácnosti," povedal podľa agentúry MTI Dömötör.

 

V dotazníku budú aj otázky týkajúce sa transparentnosti skupín aktivistov financovaných zo zahraničia, posilnenia ochrany hraníc a zabránenia v relokácii utečencov.

 

"Brusel chce mnohé právomoci prevziať, musíme mu v tom však zabrániť," zdôraznil štátny tajomník.

 

V roku 2015 rozoslala vláda osem miliónov dotazníkov maďarským občanom. Konzultáciu sprevádzala mohutná kampaň proti migrantom po celej krajine v médiách i vo forme bilbordov. Cieľom premiéra Viktora Orbána bolo získať podporu pre odmietnutie prisťahovalectva.

 

Vládnu iniciatívu ostro kritizovali opozičné strany i medzinárodné organizácie. Budapeštianska kancelária ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) vyzvala na bojkotovanie "národnej konzultácie" a maďarským občanom odporučila, aby poslali Orbánovi list s výzvou, aby Maďarsko rešpektovalo ľudské práva migrantov a utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies