Maďarská vláda akceptuje požiadavky EK a navrhne zmeny ústavy

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 12:23 • 2 min
Maďarská vláda akceptuje požiadavky EK a navrhne zmeny ústavy

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda rozhodla, že na základe podnetov Európskej komisie navrhne parlamentu úpravy ústavy, informoval dnes v Budapešti hovorca maďarskej vlády András Giró-Szász.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI sa návrh bude týkať okrem iného zrušenia ustanovenia o ad-hoc dani na maďarských občanov, ak bude musieť Maďarsko v prípade rozhodnutia Súdneho dvora EÚ platiť pokutu, ako aj článku o možnosti presúvania súdnych prípadov medzi súdmi.

Minister zahraničných vecí János Martonyi minulý týždeň naznačil možné zmeny ústavy s poznámkou, že piatu novelu ústavy by mohli prerokovať v zákonodarnom zbore na jeseň.

Eurokomisárka zodpovedná za oblasť spravodlivosti Viviane Redingová v diskusii o štvrtej novele maďarskej ústavy na pôde Európskeho parlamentu 17. apríla uviedla, že EK zvažuje iniciovanie ďalšieho právneho konania voči Maďarsku, tentoraz pre štvrtú novelu maďarskej ústavy.

Začiatkom júna adresovala Redingová maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi tvrdú kritiku, keď uviedla, že ústava nie je hračka, ktorú možno po pár mesiacoch meniť. Komisárka zdôraznila, že z právneho štátu nie je možné robiť si žarty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies