Maďarská ultrapravicová opozičná strana Jobbik v otázke novely ústavy nepritlačil Orbána k múru

NETKY.SK • 19 Október 2016, 16:49 • 2 min
Maďarská ultrapravicová opozičná strana Jobbik v otázke novely ústavy nepritlačil Orbána k múru

BUDAPEŠŤ - Maďarská ultrapravicová opozičná strana Jobbik v utorok nepritlačila premiéra Viktora Orbána k múru svojou podmienkou podpory novely ústavy, ako to prezentovali politici Jobbiku.

slovakia

left justify in out

Premiér totiž o prehodnotení opodstatnenia konštrukcie prisťahovaleckých dlhopisov, ktorých zrušením predseda Jobbiku Gábor Vona podmienil podporu novely, hovoril hneď po referende o prisťahovaleckých kvótach, uviedla dnes komerčná televízia ATV.

 

Orbán na plenárnej schôdzi parlamentu 3. októbra povedal, že doposiaľ dostalo povolenie na prisťahovanie 2807 ľudí. "Tí nevyviezli z krajiny žiadne verejné financie, ale vložili peniaze (pozn. pri nákupe dlhopisov v hodnote 300.000 eur je možné získať maďarské občianstvo) do rozpočtu, takúto konštrukciu potrebujeme," konštatoval predseda vlády a dodal, že je otázne, či to tak bude aj v budúcnosti vzhľadom na skutočnosť, že rating Maďarska stúpol a je možné prehodnotiť trh štátnych dlhopisov.

 

Vona v utorok na stretnutí s Orbánom medzi štyrmi očami povedal, že návrh novely ústavy podporí iba v prípade, ak premiér odmietne všetky formy prisťahovalectva, teda aj tú, pri ktorej občianstvo cudzinci získajú prostredníctvom nákupu štátnych dlhopisov.

 

"Nechceme chudobných, ale ani bohatých migrantov. Nechcem chudobných, ale ani bohatých teroristov. Nech sem neposiela prisťahovalcov Jean-Claude Juncker, ale ani Antal Rogán (pozn. minister riadiaci Kabinet úradu predsedu vlády)," zdôraznil Vona na tlačovej konferencii po schôdzke s Orbánom.

 

Orbán minulý týždeň predložil parlamentu návrh úpravy ústavy, ktorý zakazuje presídliť do Maďarska mimoeurópskych cudzincov. Na území Maďarska bude môcť podľa tohto návrhu žiť prisťahovalec iba na základe individuálneho posúdenia jeho žiadosti maďarskými orgánmi v zmysle zákonov schválených maďarským Národným zhromaždením. K presadeniu návrhu novely nemá vládny blok Fidesz-KDNP v parlamente potrebnú dvojtretinovú väčšinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies