Maďarská štátna opera v Budapešti sa predstaví na Slovensku

NETKY.SK • 31 Január 2018, 17:55 • 2 min
Maďarská štátna opera v Budapešti sa predstaví na Slovensku

BRATISLAVA - Maďarská štátna opera v Budapešti sa predstaví v rámci aktuálneho veľkolepého turné "Operná túra po Karpatskej kotline" aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V prihraničných mestách krajín susediacich s Maďarskom uvádza operu Ferenca Erkela László Hunyadi a baletné spracovanie známej operety Franza Lehára Veselá vdova. "Keďže historická budova Maďarskej štátnej opery bude pol druha roka zatvorená, rozhodli sme sa, že pozdĺž hraníc urobíme okruh s našimi predstaveniami, oslovíme jednak maďarské publikum, ktoré žije v blízkosti spoločných hraníc, ale aj predstaviteľov majoritného obyvateľstva," uviedol v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ Maďarskej štátnej opery Szilveszter Ókovács.

 

Približne 400-členná skupina opery, v ktorej účinkujú poprední umelci, uvedie plnohodnotnú produkciu za účasti orchestra, speváckeho zboru, baletného súboru, sólistov, dirigentov a kompletného technického personálu. Predstavenia na Slovensku sa uskutočnia v dňoch 8.-13. februára v športových halách v Košiciach, Nových Zámkoch a v Bratislave.

 

V týchto mestách zaznie maďarská národná opera László Hunyadi (Ladislav Huňady). "Je to druhá opera Ferenca Erkela, ale prvé naozaj majstrovské dielo, ktoré dlho zostalo súčasťou rôznych repertoárov," priblížil Ókovács operu v troch dejstvách, v maďarskom jazyku a s maďarskými a slovenskými titulkami. Na margo skladateľa a všestranného umelca Erkela, ktorý bol tiež známym šachistom, poznamenal: "Nikdy nebol v zahraničí, celý svoj život prežil na území vtedajšieho Uhorska, ale bol aj v Prešporku, takže má prepojenie aj s Bratislavou. Zvláštnosťou je, že jeho syn bol učiteľom hudby Bélu Bartóka."

 

Veselú vdovu od Lehára uvedie Maďarský národný balet v pôvodnej choreografii britského autora Ronalda Hynda, ktorý z obľúbenej operety vytvoril baletné predstavenie v roku 1975 pre Austrálsky balet. "Dielo síce nadobudlo formu baletu, ale budú v ňom prítomné všetky obľúbené, dobre známe melódie," podčiarkol Ókovács a k opernému turné dodal: "Na každom z predstavení by sme radi privítali v priemere 1000 divákov."

 

Slovenské národné divadlo poskytne pomoc pri realizácii predstavení maďarských kolegov na Slovensku a podporuje rozvoj vzájomnej spolupráce. Ako informoval riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský, Maďarský národný balet je jedna z prvých volieb, ktorú mali organizátori pri tvorbe programu bratislavského festivalu Eurokontext. Súbor sa na ňom predstaví s inscenáciou Triptych Bélu Bartóka 7. júna. "Som presvedčený, že sa zrealizuje naša ponuka, aby u nás hosťovala Maďarská národná opera a balet aj v septembri toho roku, a takisto my budeme môcť s našimi predstaveniami opery a baletu hosťovať v Divadle Erkel v Budapešti," poznamenal k rozvíjajúcej sa spolupráci Dolinský.

 

K baletnému predstaveniu, ktoré sa uskutoční v rámci Opernej túry po Karpatskej kotline v hlavnom meste SR, dodal: "Baletní umelci potrebujú veľmi kvalitný tréning, športová hale nie je až tak vybavená na takýto tréning, v rámci vystúpenia v Bratislave ponúkame priestor našich baletných sál pre potreby maďarského národného baletu."

 

Poklonu Maďarskej národnej opere v Budapešti vyslovil programový manažér SND Peter Antalík: "Ako manažér viem, čo to všetko logisticky a finančne predstavuje zorganizovať takéto turné. Veľmi si vážime, že práve maďarská vláda investovala finančné prostriedky do tohto projektu a občania SR môžu za tieto finančné prostriedky vidieť tieto dve veci, ktoré budú v Bratislave uvedené."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies