Maďarská SMK: EÚ potrebuje Veľkú Britániu a Veľká Británia potrebuje EÚ

NETKY.SK • 19 Február 2016, 14:34 • 2 min
Maďarská SMK: EÚ potrebuje Veľkú Britániu a Veľká Británia potrebuje EÚ

BRATISLAVA - Možnosť odchodu Veľkej Británie z EÚ je téma, ktorá nepoteší žiadneho eurooptimistu ani eurorealistu. Británia pritom potrebuje úniu a únia potrebuje Britániu.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to po stretnutí s maďarskou europoslankyňou a podpredsedníčkou Európskej ľudovej strany (EĽS) Kingou Gálovou (Fidesz) vyhlásil predseda mimoparlamentnej SMK József Berényi.

 

"Európska únia musí ukázať potrebnú ústretovosť a prijať kompromis na to, aby Veľká Británia ostala členom. Je to aj náš záujem. Cez Kingu Gálovú môžme ovplyvniť aj túto záležitosť," povedal Berényi, ktorého strana má v EĽS svojho europoslanca Pála Csákyho. Sám Berényi považuje viaceré požiadavky Británie za aktuálne a opodstatnené. "Treba urobiť všetko pre to, aby ostala členom EÚ," apeloval.

 

Šéf SMK Gálovú informoval aj o predvolebnej kampani na Slovensku. "Situácia nie je ľahká, ale môžu byť ešte veľké prekvapenia. To, že Smer-SD postaví vládu, také isté nie je. Veríme, že SMK sa do Národnej rady SR dostane a veríme, že budeme stabilizačným faktorom v pravicovej vláde, ak sa ju podarí vytvoriť," povedal Berényi.

 

"Európa prežíva kritické obdobie. Ako podpredsedníčka EĽS sa domnievam, že ani národným parlamentom nie je jedno, kto nás tam zastupuje," uviedla Gálová. Na margo brexitu a pripravovaného referenda o vystúpení Británie z EÚ povedala, že je dôležité, aby Británia v EÚ zotrvala. "Verím, že sa dospeje k takému riešeniu, že Briti rozhodnú nevystúpiť," zdôraznila.

 

Za ďalší problém označila blížiacu sa jar a pokračujúce vlny utečencov. "Je dôležité, aby sa Európa zachovala taká, ako sme ju poznali, teda s priechodnými vnútornými hranicami. Preto musíme chrániť vonkajšiu schengenskú hranicu," odporučila.

 

Berényi a Gálová hovorili aj o zatváraní málotriedok na Slovensku od septembra 2016. Podľa predsedu SMK to spôsobí zatvorenie asi 100 škôl s vyučovacím jazykom maďarským na južnom Slovensku. Málotriedky sa pôvodne mali rušiť od 1. septembra 2015, poslanec Árpád Érsek (Most-Híd) však svojím pozmeňujúcim návrhom dosiahol odklad na september 2016. V prípadnom zatvorení škôl vidia Berényi aj Gálová problém, ktorý ide proti duchu zachovania národnostných menšín.

 

Ministerstvo školstva už skôr uviedlo, že neplánuje plošné rušenie málotriedok, či už s vyučovacím jazykom maďarským, alebo aj iných. "V nedávnej novelizácii školského zákona takýmto školám dokonca uľahčilo hospodárenie povolením spájania viacerých tried rôznych ročníkov do jedného," uviedla Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva školstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona