Maďarská prokuratúra: Šéf MOL-u Hernádi nespáchal trestný čin

NETKY.SK • 28 September 2013, 09:44 • 2 min
Maďarská prokuratúra: Šéf MOL-u Hernádi nespáchal trestný čin

BUDAPEŠŤ - Šéf maďarského ropného koncernu MOL Zsolt Hernádi, ale ani iný maďarský občan podľa výsledkov vyšetrovania maďarskej prokuratúry nespáchal trestný čin v korupčnej kauze MOL-INA, uviedlo dnes agentúre MTI tlačové oddelenie Generálnej prokuratúry Maďarska.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s rozhodnutím súdu v chorvátskom Záhrebe, ktorý dnes nariadil vzatie Hernádiho do vyšetrovacej väzby, maďarská prokuratúra informovala, že v tejto kauze viedla vyšetrovanie a 20. januára 2012 ho zrušila, pretože ani Hernádi, ani iný maďarský občan sa nedopustil trestného činu.

Vyšetrovanie viedla prokuratúra na základe toho istého skutkového stavu a tých istých faktov ako chorvátske orgány, pričom chorvátske materiály vyšetrovania mala k dispozícii. Píše sa to vo vyhlásení maďarského orgánu, ktorý zdôrazňuje, že celý vyšetrovací spis predložil chorvátskej strane.

Chorvátsky denník Večernji List v tejto súvislosti napísal, že podľa súdu Hernádiho v Maďarsku nezadržia, ani keby na neho vydali európsky zatykač, a budú sa odvolávať naďalej na národné záujmy, ako aj na skutočnosť, že ho už vo vlasti vyšetrovali a nepotvrdilo sa žiadne podozrenie. V Záhrebe sa však podľa denníka domnievajú, že vyšetrovanie povedie k výsledku iba v Chorvátsku, pretože všetky dôkazy sú v rukách chorvátskeho Úradu pre boj proti korupcii a organizovanému zločinu (USKOK).

Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL-u v chorvátskej ropnej spoločnosti INA. Súd rozhodol vydať zatykač po tom, ako Hernádi neprišiel ani 25. septembra do Chorvátska na policajný výsluch. Sanadera prvostupňový súd odsúdil vlani v novembri v dvoch prípadoch korupcie na desať rokov väzenia. Podľa jedného z bodov obžaloby MOL zaplatil Sanaderovi úplatok desať miliónov eur v snahe získať kontrolu nad INA.

MOL je najväčším vlastníkom akcií v INA, má v nej podiel 47,5 percenta, avšak nemá väčšinový kontrolný balík akcií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies