Maďarská polícia včera zadržala vyše 9-tisíc ilegálnych migrantov

NETKY.SK • 15 September 2015, 09:10 • 2 min
Maďarská polícia včera zadržala vyše 9-tisíc ilegálnych migrantov

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia v pondelok zadržala 9380 ilegálnych migrantov, ktorí prišli do krajiny zo Srbska. Informovala o tom dnes polícia s tým, že je to najvyšší počet zadržaných za jeden deň v tomto rok, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Maďarsko v pondelok večer dokončilo výstavbu plotu na 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Odteraz je možné hranice zo srbskej strany prekročiť už iba na hraničných priechodoch. Počas leta prešlo cez hranice zo Srbska do Maďarska takmer 180.000 ilegálnych migrantov. V Maďarsku sa však poväčšine nechcú registrovať, pretože sa obávajú, že by potom nedostali azyl vo svojej cieľovej krajine, Ilegálne prekročenie hraníc Maďarska je od dnešnej polnoci trestným činom. Maďarský parlament 4. septembra schválil súbor zákonov zameraných na obmedzenie prílevu ilegálnych migrantov do krajiny.


"Maďarsko neuzatvára hermeticky svoje hranice, ale chce si jednoducho vynútiť, aby boli dodržiavané aj doteraz platné zákony," vyhlásil v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý v súvislosti so sprísnením podmienok prisťahovalectva zdôraznil, že ilegálnych migrantov budú zatvárať a vyhosťovať z krajiny.


Orbán podotkol, že aj doposiaľ platilo, že hranice štátu je možné prekročiť iba na vyznačených hraničných priechodoch. "Polícia narušiteľov hraníc zadrží, hrozí im viacročné väzenie a vyhostenie z krajiny," dodal premiér, podľa ktorého na zábranách na hraniciach budú tabule s informáciou, kde sa nachádza najbližší hraničný priechod, na ktorom je možné podať žiadosť o azyl.


"Ak niekto bude tvrdiť, že je utečenec a žiadosť o tento štatút nepodal v Srbsku, tak ho odmietneme, pretože Srbsko je bezpečná krajina," podotkol predseda vlády.

 

Pri Röszke uzatvorili vagónom nechránenú časť hraníc
Nákladným vagónom vybaveným kovovým rámom, na ktorý nainštalovali ostnatý drôt, uzatvorila maďarská polícia dnes večer doposiaľ nechránenú časť zábran na 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Podľa agentúry MTI zo srbskej strany je možné hranice prekročiť už iba na hraničných priechodoch.


Po uzatvorení tohto plotom nechráneného miesta na železničnej trati spájajúcej Segedín so srbskou Suboticou, umožňuje maďarská polícia vstup len malým skupinám utečencov, a to cez starý cestný hraničný priechode v Röszke.


Cez trať, na ktorej zastavili premávku vlakov v druhej polovici augusta, doposiaľ migranti prechádzali na územie Maďarska voľne. Denne ich bolo aj niekoľko tisíc. Po jej uzatvorení zostalo na srbskej strane niekoľko desiatok migrantov, maďarská polícia ich posielala späť do Srbska.


Podľa aktuálnych správ na srbskej strane starého hraničného priechodu v Röszke čakalo večer zhruba 500 migrantov, vrátane žien a detí. Polícia ich na maďarské územie púšťa v skupinkách s počtom maximálne desať ľudí.


Večer z okolia zelenej hranice takmer úplne zmizli migranti a svoje základne sťahujú aj dobrovoľníci, ktorí im pomáhajú. Zo železničnej stanice v Röszke pripravujú vypravenie vlakov s migrantmi k rakúskym hraniciam.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies