Maďarská polícia obviní v kauze úmrtia 71 migrantov osem podozrivých

NETKY.SK • 12 Október 2016, 13:58 • 2 min
Maďarská polícia obviní v kauze úmrtia 71 migrantov osem podozrivých

BUDAPEŠŤ - V kauze úmrtia 71 migrantov, ktorých našli koncom vlaňajšieho augusta v nákladnom aute na diaľnici A4 pri rakúskom meste Parndorf, vznesie maďarská polícia obvinenia voči ôsmim podozrivým. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Budapešti šéf oddelenia boja proti ilegálnej migrácii Národného úradu vyšetrovania (NNI) Zoltán Boross.

slovakia

left justify in out

Po troch vodičoch, ktorí sú občanmi Bulharska, ešte policajti pátrajú, povedal podľa agentúry MTI Boross, podľa ktorého páchatelia už pri prekročení maďarsko-rakúskych hraníc vedeli, že ľudia prepravovaní v chladiarenskom vozidle už nežijú.

 

Zločineckú skupinu, ktorá spáchala tento trestný čin, podľa polície viedol občan Afganistanu, ktorý žil v Maďarsku v azyle. Afganca neskôr tejto ochrany zbavili. Medzi ôsmimi podozrivými, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe, je aj muž s bulharsko-libanonským občianstvom, ktorého úlohou bolo zohnať vozidlo na prepravu migrantov. Ostatní sú Bulhari, ktorí spolupracovali ako vodiči. Jeden z nich, 25-ročný muž, šoféroval chladiarenské auto, v ktorom našli mŕtvych cudzincov, informoval Boross.

 

Vyšetrovanie kauzy prevzala maďarská polícia od rakúskych orgánov 4. novembra 2015. Spisy prevzaté z Rakúska podľa maďarskej polície obsahovali takmer 6000 strán. Odovzdanie vyšetrovania kauzy maďarským orgánom na doriešenie oficiálne avizovalo rakúske ministerstvo spravodlivosti ešte vlani 22. októbra. Maďarská generálna prokuratúra ponuku prijala a nariadila hlavnej prokuratúre Báčsko-malokumánskej župy, aby už prebiehajúce vyšetrovanie rozšírila o skutočnosti, ktoré odhalili rakúske orgány.

 

Mŕtvych utečencov našli 27. augusta 2015 v chladiarenskom aute odstavenom na diaľnici A4, ktorá vedie od rakúsko-maďarskej štátnej hranice do Viedne. Predpokladá sa, že po uzamknutí prevádzačmi v nákladnom priestore sa ešte na maďarskom území zadusili. Nápisy na skrini vozidla propagovali slovenský potravinársky podnik.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies