Maďarská OTP rokuje o kúpe dvoch konkurenčných bánk

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 10:04 • 2 min
Maďarská OTP rokuje o kúpe dvoch konkurenčných bánk

BUDAPEŠŤ - Maďarská banka OTP rokuje o prevzatí dvoch konkurenčných komerčných bánk od zahraničných majiteľov, ktorí sa chcú stiahnuť z maďarského trhu. V pondelok o tom informoval riaditeľ OTP Sándor Csányi.

slovakia

left justify in out

"V jednom prípade sme už zaslali nezáväznú písomnú ponuku a v druhom sme už v poslednej fáze rozhovorov," povedal Csányi v rozhovore pre spravodajské InfoRádió.

"Existujú jasné náznaky toho, že niektoré banky sa chcú z Maďarska stiahnuť, a nejde o malé bankové domy. Otázkou ostáva, kto ich kúpi: iná zahraničná banka, ktorá chce na trhu ostať, OTP alebo banka MFB, ktorá je vo vlastníctve štátu," vyhlásil šéf OTP. Dodal, že rozhovory s potenciálnymi predávajúcimi môžu trvať ešte 3 až 4 mesiace a nie je jasné, či z nich OTP vyjde víťazne, keďže k ponúknutej cene pristupuje konzervatívne. 

Ak však z Maďarska odíde priveľa zahraničných bánk, krajina nebude schopná financovať svoje ekonomické ozdravenie, varoval Csányi. "Maďarská banková daň je 15-krát vyššia ako priemer EÚ. To je stav, ktorý sa nedá dlhodobo udržať a banky, ktorým to spôsobuje stratu, sa skôr či neskôr z krajiny stiahnu," povedal. Uznal, že vláda vysokú bankovú daň potrebovala, aby mohla skonsolidovať rozpočet, miera zdanenia sa však bude musieť znížiť. "Z dlhodobého hľadiska takéto vysoké dane bránia rastu a to treba zmeniť, inak hrozí, že rast sa nebude dať udržať a konsolidácia rozpočtu bola zbytočná," dodal Csányi. 

OTP je najväčšou nezávislou bankou v strednej Európe a najväčšou komerčnou bankou v Maďarsku, kde väčšinu bánk vlastnia zahraničné spoločnosti. Pôsobí aj na slovenskom trhu, kam vstúpila v apríli 2002, keď sa stala majoritným vlastníkom OTP Banky Slovensko. Tá na Slovensku pôsobila od februára 1992, vtedy ešte pod názvom Investičná a rozvojová banka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies