Maďarská opozičná DK i MSZP bojkotujú parlament na protest proti krokom Fideszu upravyť ústavu

NETKY.SK • 10 Október 2016, 14:41 • 2 min
Maďarská opozičná DK i MSZP bojkotujú parlament na protest proti krokom Fideszu upravyť ústavu

BUDAPEŠŤ - Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) vedená expremiérom Ferencom Gyurcsányom, ale aj Maďarská socialistická strana (MSZP), sa rozhodli, že budú bojkotovať prácu parlamentu. Kým štyria poslanci DK podľa spravodajského servera Index.hu chcú úplne ignorovať prácu v zákonodarnom zbore, parlamentná frakcia MSZP odmieta účasť na procese úpravy ústavy súvisiacej s referendom o prisťahovaleckých kvótach.

slovakia

left justify in out

Predsedníctvo DK rozhodlo o bojkote na víkendovej mimoriadnej schôdzke. Poslanci Gyurcsány, Ágnes Vadaiová, László Varjú a Lajos Oláh odteraz nepôjdu na rokovania parlamentu a nebudú ani hlasovať, píše Index.hu.

 

Výnimkou budú iba dvojtretinové hlasovania, pri ktorých bude z matematického hľadiska dôležitá účasť poslancov DK, aby vládny Fidesz nezískal kvalifikovanú väčšinu hlasov. DK považuje za neprijateľné, že Fidesz chce po neplatnom referende o prisťahovaleckých kvótach novelizovať ústavu, pričom pohár trpezlivosti DK podľa Index.hu pretiekol víkendovým prerušením vydávania opozičného denníka Népszabadság.

 

Parlamentná frakcia MSZP sa nezúčastní procesu úpravy ústavy, ako to avizoval premiér Viktor Orbán v súvislosti s referendom o kvótach, rozhodli členovia frakcie MSZP na svojej dnešnej schôdzke. Socialisti sa nezúčastnia ani príslušného rokovania piatich parlamentných strán a ani záverečného hlasovania o návrhu novely ústavy, informoval server 24.hu.

 

Podpredseda MSZP Zollán Gögös označil prerušenie vydávania Népszabadságu za "začiatok temného obdobia maďarskej demokracie a slobody tlače".

 

Orbán minulý utorok oznámil, že jeho strana Fidesz plánuje upraviť ústavu v štyroch bodoch. "Novela ústavy a nedeľňajšie referendum o migračných kvótach spolu vytvoria maďarskej vláde silnejšiu pozíciu v rokovaniach s Bruselom," zdôraznil.

 

Novela ústavy bude podľa Orbána prejavením vôle tých 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite odmietli kvóty EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies