Maďarská opozičná Demokratická koalícia žiada zmenu systému voľby prezidenta

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 13:49 • 2 min
Maďarská opozičná Demokratická koalícia žiada zmenu systému voľby prezidenta

BUDAPEŠŤ - Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) tvrdí, že v Maďarsku treba zmeniť systém voľby prezidenta.

slovakia

left justify in out

Preto navrhuje, aby parlament volil prezidenta iba kvalifikovanou väčšinou hlasov poslancov, prípadne aby umožnil, aby hlavu štátu mohli voliť priamo občania, informovala agentúra MTI.

 

Hovorca DK Zsolt Gréczy v Budapešti pred novinármi vyhlásil, že cieľom jeho strany je presadiť novú ústavu. V nej by malo byť zakotvené, že "zriadením Maďarska je republika, ktorá obnoví úctu k ľudským právam, a obnoví aj demokraciu a systém inštitúcie slobody".

 

Podľa DK bývalý prezident Pál Schmitt, ale ani terajší prezident János Áder, nesplnili požiadavku na vhodného prezidenta. Schmitt podľa názoru DK presadzoval a Áder aj v súčasnosti presadzuje záujmy vládnucej strany Fidesz a premiéra Viktora Orbána namiesto toho, aby zjednocovali národ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies