Maďarská opozícia obvinila Fidesz z hackerského útoku. Strana to odmieta

NETKY.SK • 19 September 2021, 15:18 • 2 min
Maďarská opozícia obvinila Fidesz z hackerského útoku. Strana to odmieta

BUDAPEŠŤ - Podľa niektorých sa strana Fidesz snažila napadnúť systém počas prvého kola opozičných primárnych volieb kandidáta na post premiéra. Na kandidátke figuruje päť mien. Parlamentné voľby sa budú konať na budúci rok.

slovakia

left justify in out

Maďarská vládnuca strana Fidesz zareagovala v nedeľu na obvinenia opozície zo sobotňajšieho hackerského útoku na spravodajský server v prvom kole opozičných primárnych volieb kandidáta na post premiéra. Podľa spravodajského portálu szmo.hu totiž Fidesz krátko odkázal, aby sa opozícia svoju neschopnosť nesnažila maskovať zvaľovaním viny na iného.

 

V Maďarsku sa začalo v sobotu prvé kolo prvých opozičných primárok na kandidáta na post premiéra, ktorého potom spoločne podporia v parlamentných voľbách 2022. Primárne voľby však ešte dopoludnia museli prerušiť pre kolaps uvedeného servera. Celoštátna predvolebná komisia (OEB) uviedla, že ho zasiahlo "masové preťaženie doposiaľ neznámeho charakteru." Podľa OEB však nešlo o jednoduché preťaženie alebo o dobre známe formy útoku, ale o zložité, viacstupňové zneužitie. Primárky by mali pokračovať v pondelok od 7:00 po odstránení všetkých možných technických rizík.

 

Prečítajte si tiež: Most-Híd zaniká! Čaká ho budúcnosť v spoločnej strane Aliancia

 

O kandidatúru na post predsedu maďarskej vlády pre budúcoročné parlamentné voľby sa v opozičných primárkach uchádzajú piati politici – starosta Budapešti Gergely Karácsony, kandidát Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd); Klára Dobrevová za Demokratickú koalíciu (DK), ktorá je manželkou expremiéra a predsedu DK Ferenca Gyurcsánya; Péter Márki-Zay z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom); Péter Jakab z Jobbiku a András Fekete-Győr z hnutia Momentum.

 

Podľa opozičných kandidátov mohol byť systém informatiky v sobotu zvonka napadnutý. "Zdá sa, že v Maďarsku existujú ľudia, čo sa boja hlasu síl snažiacich sa o zmenu vlády," napísal na Facebooku Jakab.

 

Možno vás zaujme: Zákon o štátnom občianstve zobral pas tisíckam ľudí. Vláda chystá novelu

 

Šéfovia DK, MSZP, Jobbiku, environmentálnej strany LMP, Dialógu (Párbeszéd) a Momentumu sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády v parlamentných voľbách v roku 2022.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies