Maďarská opozícia nominuje za prezidenta Lászlóa Majtényiho

NETKY.SK • 5 Január 2017, 07:56 • 2 min
Maďarská opozícia nominuje za prezidenta Lászlóa Majtényiho

BUDAPEŠŤ- Maďarské opozičné strany - s výnimkou ultrapravicového Jobbiku - a organizácie občianskej spoločnosti v týchto dňoch avizovali podporu prezidentskej kandidatúry bývalého ombudsmana a ústavného právnika Lászlóa Majtényiho.

slovakia

left justify in out

Majtényi kandidatúru prijal, vyplýva to z jeho vyhlásenia, ktoré zverejnil dnes na Facebooku.

 

Súčasnej hlave štátu Jánosovi Áderovi vyprší päťročný mandát v máji 2017. Áder koncom decembra 2016 oznámil, že prijíma výzvu vládnej strany Fidesz, aby opäť kandidoval.

 

Majtényi zverejnil štyri okruhy tém, ktoré sú pre neho kľúčové. Medzi nimi je obnova republiky, v ktorej nezávislé inštitúcie zaručujú ústavné mantinely výkonu moci i základné práva občanov.

 

"Potrebujeme ústavu, ktorú podporí ľudové hlasovanie, ktorá vyjadrí spoločné hodnoty sporiacich sa skupín spoločnosti, a ktorá vytvorí podmienky ku zmiereniu," napísal Majtényi.

 

Ďalšími témami, ktoré Majtényi považuje za prioritné, je posilnenie demokratických princípov, starostlivosť o chudobných a nekompromisný boj proti korupcii.

 

Rokovania o osobe budúceho prezidenta sa začnú 15. februára. V zmysle maďarskej ústavy musí zákonodarný zbor zvoliť novú hlavu štátu najmenej 30 dní, najskôr však 60 dní pred vypršaním mandátu predchádzajúceho prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona