Maďarská opozícia nepovažuje Ádera za legitímneho prezidenta, vraj robí len to, čo mu nadiktujú vládne strany

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 08:14 • 2 min
Maďarská opozícia nepovažuje Ádera za legitímneho prezidenta, vraj robí len to, čo mu nadiktujú vládne strany

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident János Áder už nie je legitímnym prezidentom, lebo robí to, čo mu diktujú z centrály vládnej strany Fidesz.

slovakia

left justify in out

V reakcii na skutočnosť, že hlava štátu dnes podpísala kritizovanú vládnu novelu vysokoškolského zákona, to uviedla opozičná strana Együtt (Spolu). Podľa spravodajského servera hvg.hu Együtt vyhlásil, že Ádera už nepovažuje za hlavu štátu, a k takémuto postoju vyzýva aj ďalšie opozičné strany, pretože v dôležitej ústavnej záležitosti uprednostnil postoj Fideszu.

 

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) vyhlásila, že Áder je straníckym prezidentom, lebo nedokáže rozpoznať národný záujem a nedokáže zjednotiť národ. "Pre prezidenta je dôležitejší názor predsedu Fideszu a premiéra Viktora Orbána ako jednoznačná vôľa miliónov Maďarov," píše sa vo vyhlásení MSZP, ktorá vyjadrila názor, že Orbán má troch nepriateľov: slobodu tlače, slobodu názoru a slobodu vzdelávania.

 

Odporcovia novely v reakcii na krok prezidenta na Facebooku začali večer organizovať spontánnu demonštráciu pre prezidentským palácom. Okolo 21.00 h tam bolo zatiaľ viac policajtov než demonštrantov.

 

Áder novelu, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku, podpísal aj napriek ostrým protestom doma i v zahraničí. Na nedeľňajšom proteste proti novele vysokoškolského zákona v Budapešti sa zišli desaťtisíce ľudí, ktorí ho vyzývali, aby zákon nepodpísal. Profesori amerických a britských univerzít vyzvali dnes otvoreným listom maďarskú vládu, aby novelu vysokoškolského zákona prehodnotila a odvolala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies