Maďarská národná banka chce, aby MMF zavrel svoje stále zastúpenie v krajine

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 14:59 • 2 min
Maďarská národná banka chce, aby MMF zavrel svoje stále zastúpenie v krajine

BUDAPEŠŤ - Maďarská národná banka (MNB) vyzvala Medzinárodný menový fond (MMF), aby zavrel svoje stále zastúpenie v krajine, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Guvernér MNB György Matolcsy v liste šéfke fondu Christine Lagardeovej uviedol, že stále zastúpenie MMF v Maďarsku je "neopodstatnené". Maďarsko chce aj tak do konca tohto roka splatiť fondu úver, ktorý dostalo v roku 2008. Vláde Viktora Orbána, ktorá sa k moci dostala v roku 2010, sa podarilo stlačiť rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a znížiť verejný dlh, píše sa v liste.

MMF a EÚ poskytli na začiatku globálnej finančnej krízy vtedajšej sociálno-liberálnej vláde záchranný úver vo výške 20 miliárd eur. Neskoršie pokusy Orbánovej vlády o rokovania s MMF stroskotali, pretože Budapešť odmietala navrhované úsporné opatrenia.

Matolcsy, ktorý je na čele MNB štyri mesiace, je otvoreným politickým partnerom premiéra Orbána. Ako minister financií (od nástupu Orbánovej vlády v roku 2010 až do marca 2013) je považovaný za architekta neortodoxnej hospodárskej politiky Orbánovho kabinetu, ktorá je založená na osobitých daniach pre veľké firmy. Premiér Orbán vždy obhajoval nezávislosť krajiny od MMF a ďalších západných veriteľov.
 

Maďarská ekonomika vlani klesla o 1,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona