BRATISLAVA - Guláš, paprikáš, perkelt, segedín, haláslé, štipľavá paprika, klobása, šomlóhalušky. Asi tieto slová sa vynárajú v mysli obyčajného človeka, keď sa spomína maďarská kuchyňa.
Maďarská kuchyňa sa vyznačuje kaloricky bohatými jedlami, využíva mäso (predovšetkým bravčové, ale často i teľacie), sladkovodné ryby (kapor, sumec, zubáč) a zeleninu (paradajky, papriky, tekvicu, kyslú kapustu).
Typickým korením je mletá paprika, buď sladká alebo štipľavá, ktorá dáva jedlu charakteristickú chuť aj lákavú červenú farbu.
Často sa používa aj kyslá smotana.
Z pečiva je obľúbený biely chlieb. Pokrmy sa pripravujú spravidla na masti.
Maďari tradične jedia obed alebo večeru pozostávajúcu z troch chodov.
Maďarská kuchyňa určite stojí za ochutnávku.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies