Maďarská kauza Buda-Cash: Vláda pomôže poškodeným, najmä samosprávam

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 18:54 • 2 min
Maďarská kauza Buda-Cash: Vláda pomôže poškodeným, najmä samosprávam

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda poskytne pomoc poškodeným v kauze maďarského brokerského domu Buda-Cash, v ktorom zmizlo 100 miliárd forintov (329 miliónov eur).

slovakia

left justify in out

Mimoriadnu pomoc dostanú samosprávy a právnické osoby budú odškodnené do výšky 30 miliónov forintov v rámci zákonom stanoveného procesu, informovala dnes agentúru MTI parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz.
     

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) predtým vyzvala vládu a Maďarskú národnú banku (MNB), aby prestala hľadať vinníkov namiesto seba, ospravedlnila sa všetkým dotknutým a v plnej miere ich odškodnila.
     

Fidesz však tvrdí, že ide o socialistickú kauzu, pretože MSZP vytvorila brokerom podmienky na to, aby "slobodne vyčíňali", tým, že povinnú dvojročnú kontrolu v brokerských domoch zrušila, v súčasnosti sa kontroly borkerských spoločností vykonávajú iba každý piaty rok. 
     

"Socialisti menovali do vládnych pozícií bývalých šéfov brokerských spoločností, medzi nimi napríklad vládneho splnomocnenca Bajnaiho vlády," poznamenal Fidesz, podľa ktorého by socialisti mali vedieť o podvodoch v Buda-Cash, ale aj o tom, "koho pokladnicu obohatili chýbajúce peniaze".
     

Viceprezident MNB László Windisch dnes v rozhovore pre server Portfolio.hu uviedol, že existuje podozrenie, že Buda-Cash falšoval výkazy, na základe ktorých banky viedli cenné papiere. Kontrola národnej banky sa zatiaľ ešte neskončila, preto ani údaje o škodách nie sú definitívne.
     

Kauza brokerského domu Buda-Cash, pod ktorý patria štyri regionálne banky, vypukla pred týždňom. Brokeri údajne falšovali výsledky desať až 15 rokov. Polícia i MNB uvalili informačné embargo. Podľa spravodajského servera Index šíria sa dohady o tom, že mohlo ísť o takzvanú pyramídovú hru, v ktorej lákali nových klientov na mimoriadne vysoké výnosy, pričom tieto výnosy mohli získať iba tí, ktorí boli na vrchole pyramídy.
     

Poškodených môže byť 20.000 priamych klientov spoločnosti a ďalších 120.000 klientov štyroch bánk. Z fondu na ochranu investícií možno odškodniť klientov Buda-Cash do maximálnej výšky šiestich miliónov forintov a klientov bánk z fondu na ochranu vkladov do výšky 30 miliónov forintov. Tieto fondy však nemajú dostatok prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies