Maďarská centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 17:24 • 2 min
Maďarská centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime

BUDAPEŠŤ - Maďarská centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni. To znamená, že sadzba zotrvala na historickom minime už 14. mesiac po sebe.

slovakia

left justify in out

Miera inflácie sa totiž naďalej drží hlboko pod inflačným cieľom banky. Menový výbor Maďarskej národnej banky (MNB) ponechal dnes hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 0,90 % v súlade s očakávaniami ekonómov. Naposledy znížila centrálna banka kľúčovú úrokovú sadzbu v marci minulého roka, a to o 15 bázických bodov.

 

Bolo to prvé zníženie hlavnej úrokovej sadzby po ôsmich mesiacoch. Následne ju banka v rovnakom rozsahu znížila aj v apríli a máji 2016. Podobne ako hlavnú úrokovú sadzbu, MNB nemenila ani jednodňovú depozitnú sadzbu, ktorú do záporného pásma znížila minulý rok. To znamená, že zotrvala na úrovni -0,05 %. 

 

Dôvodom ponechania kľúčovej sadzby na pôvodnej úrovni je, že miera inflácie zostáva hlboko pod inflačným cieľom banky. Navyše, v júni sa od inflačného cieľa, ktorý MNB stanovila na úrovni 3 %, ešte vzdialila. Ako uviedol minulý týždeň maďarský štatistický úrad, spotrebiteľské ceny v Maďarsku vzrástli v júni medziročne o 1,9 % po 2,1-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Júnové tempo rastu tak bolo najslabšie od decembra minulého roka, keď spotrebiteľské ceny vzrástli o 1,8 %. K inflačnému cieľu MNB sa miera inflácie priblížila naposledy vo februári, keď dosiahla 2,9 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona