Maďaričovo trestné oznámenie posunuli na krajskú prokuratúru

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 15:49 • 2 min
Maďaričovo trestné oznámenie posunuli na krajskú prokuratúru

BRATISLAVA - Trestné oznámenie ministra kultúry Mareka Maďariča týkajúce sa vývozu busty pápeža Pavla V. z pozostalosti Ernesta Zmetáka odstúpila Generálna prokuratúra SR na ďalšie konanie na krajskú prokuratúru.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová informovala agentúru SITA, že trestné oznámenie ministra Maďariča bolo generálnej prokuratúre doručené 10. júla. Následne 21. júla bolo doručené na krajskú prokuratúru. Šéf rezortu kultúry sa rozhodol podať trestné oznámenie pre podozrenie, že osoby, ktoré sa zúčastnili na procese predaja busty, mohli poznať hodnotu tohto diela a že osoby, posudzujúce pamiatkové hodnoty diela, mohli konať v rozpore s príslušnými predpismi.

Busta z pozostalosti Ernesta Zmetáka bola na Slovensku považovaná za dielo neznámeho autora. Prostredníctvom aukčnej spoločnosti Soga ju predali do zahraničia súkromnej osobe. Už pri žiadosti o vývoz sa však objavili informácie, že ide o originálnu, vzácnu, roky stratenú bustu talianskeho sochára Giana Lorenza Berniniho. V takom prípade má socha mnohomiliónovú hodnotu, na Slovensku ju predali za zlomok tejto ceny. 

 

Minister kultúry nariadil 8. júla kontrolu procesu povolenia vývozu busty. Výsledky kontroly odhalili vážne pochybenia a otvorili otázky, na ktoré dá možno definitívnu odpoveď až vyšetrovanie, uvádza sa v stanovisku rezortu kultúry. Štátna radkyňa, ktorá bola zodpovedná za prípravu povolení na dočasný a trvalý vývoz predmetov kultúrnej hodnoty, nevedela vysvetliť, prečo žiadosť majiteľa busty Clémenta Guenebeauda, ktorý požiadal o vývoz busty od Giana Lorenza Berniniho, svojvoľne zmenila v liste, ktorý bol adresovaný komisii, aby odborne posúdila žiadosť o vývoz busty podľa Giana Lorenza Berniniho. Dotyčná štátna radkyňa dostala po kontrole okamžitú výpoveď, zdôrazňuje sa v stanovisku ministerstva kultúry. Rovnako členovia komisie nedokázali vysvetliť, prečo nepožiadali o znalecký posudok súdneho znalca, ale rozhodovali sa len na základe skutočnosti, že na aukcii v Soge bola busta dražená ako dielo neznámeho talianskeho sochára. Minister kultúry preto odvolal aj členov tejto komisie. Maďarič odvolal aj generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva, v ktorého kompetencii bolo vydávanie povolenia na trvalý vývoz. 

 

Maďarič podal aj podnet na rozkladovú komisiu ministerstva kultúry, aby preskúmala, či nebol pri vydávaní povolenia na vývoz porušený zákon. Ak by rozkladová komisia dospela k názoru, že zákon bol porušený, môže byť povolenie na vývoz busty zrušené. V takom prípade môžu právnici začať skúmať, či existujú právne možnosti žiadať o návrat busty z USA, kde sa momentálne nachádza, pripomína rezort kultúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies