Maďarič: Zrušil som povolenie na trvalý vývoz busty pápeža Pavla V.

NETKY.SK • 10 September 2015, 16:43 • 2 min
Maďarič: Zrušil som povolenie na trvalý vývoz busty pápeža Pavla V.

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič zrušil povolenie na trvalý vývoz busty pápeža Pavla V., ktorého autorom je pravdepodobne taliansky barokový sochár Gian Lorenzo Bernini.

slovakia

left justify in out

"V tejto chvíli beží lehota na vyjadrenie sa žiadateľa o povolenie. Tá vyprší koncom septembra," vysvetlil na dnešnom rokovaní parlamentného mediálneho výboru, ktorý zobral na vedomie informáciu o vývoji tohto prípadu.

 

Zrušenie povolenia navrhla Maďaričovi rozkladová komisia ministerstva kultúry (MK), ktorá skúmala dodržanie zákonnosti pri vydávaní povolenia na vývoz do zahraničia.

 

Po tom, ako nadobudne právoplatnosť zrušenie povolenia, dá Maďarič pokyn sekcii legislatívy práva, aby preskúmala možnosti a spôsoby požiadania o návrat busty na Slovensko poznamenal.

 

Ako pripomenul, v procese povoľovania trvalého vývozu došlo k vážnym pochybeniam konkrétnych ľudí na ministerstve a v komisii na ochranu súčastí kultúrneho dedičstva. Zo svojho postu musela odísť nielen štátna radkyňa, ale aj generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Pavol Šimunič a odvolaní boli tiež členovia komisie.

 

Slovensko podľa Maďariča neprišlo o bustu bez ohľadu na to, či ide o originál od Berniniho, alebo nie. "Táto busta nikdy Slovensku nepatrila, nepatrila ani žiadnej štátnej alebo verejnej inštitúcii. Bol to vždy súkromný majetok, ktorý prešiel z jedných súkromných rúk do druhých. S najväčšou pravdepodobnosťou by sa vlastníctvom SR nestal ani v prípade, ak by vývoz tejto busty nebol povolený," upozornil.

 

Vysvetlil, že podľa zákona, ak štát nepovolí vývoz takéhoto predmetu, je na dobrej vôli vlastníka, či ho ponúkne štátu na odkúpenie. "Ak by tak spravil, je tu otázka, či by sa našla spoločenská a politická vôľa a finančné možnosti, aby štát odkúpil za niekoľko miliónov eur dielo, ktoré nie je slovacikum, ani sa špeciálne neviaže na históriu Slovenska. Dovolím si tvrdiť, že by ani žiadny znalec nevyslovil stopercentnú istotu, že ide o originál," poznamenal.

V prípade, že štát do roka takéto dielo nekúpi, tak ho vlastník môže vyviesť.

 

Nezodpovedaný zostáva spôsob, akým predmetnú sochu nadobudol výtvarník Ernest Zmeták, ktorý ju mal desiatky rokov v súkromnej zbierke. Veľkou otázkou je tiež to, či sa ju Slovensku podarí získať späť.

 

Dielo zverili dediči Zmetáka aukčnej spoločnosti SOGA. Tá ju dvakrát dala do dražby ako bustu pápeža od neznámeho talianskeho sochára. Prvýkrát za 47.000 eur. Vlani v septembri ju nakoniec kúpil Clément Guenebeaud, žijúci v Bratislave, za 24.000 eur.

 

Ten požiadal ministerstvo kultúry o povolenie na jej trvalý vývoz do zahraničia. Guenebeaud mal v žiadosti uviesť, že dielo má hodnotu približne sedem miliónov eur a pravdepodobne ide o originál od Berniniho. Sekcia kultúrneho dedičstva zaslala túto žiadosť na odborné posúdenie príslušnej komisii na ochranu súčastí kultúrneho dedičstva. Tá odporučila vydať povolenie. Generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva tak vydal povolenie na trvalý vývoz busty podľa Berniniho.

 

Štátna radkyňa musela odísť, lebo v liste pre komisiu svojvoľne zmenila, že ide o bustu podľa Berniniho, a nie od Berniniho, ako uviedol Guenebeaud. Cez londýnsku aukčnú sieň Sotheby’s sa dostala do Gettyho múzea v Los Angeles. Podľa medializovaných informácií ju kúpilo za vyše 30 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona