Maďarič: Vznik Fondu na podporu kultúry národnostných menšín prinesie kultúre navyše 10 miliónov

NETKY.SK • 22 Február 2017, 12:53 • 2 min
Maďarič: Vznik Fondu na podporu kultúry národnostných menšín prinesie kultúre navyše 10 miliónov

BRATISLAVA - Vznik Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda, by mal priniesť do podpory kultúry ročne približne o desať miliónov eur viac, počas dnešného rokovania vlády to pre médiá povedal minister kultúry Marek Maďarič.

slovakia

left justify in out

Súčasťou návrhu zákona o zriadení Fondu na podporu kultúry národnostných menšín je totiž podľa Maďariča aj zvýšenie financovania súčasných dvoch verejnoprávnych inštitúcií v oblasti kultúry - Audiovizuálneho fondu a Fondu na podporu umenia. Konkrétne, príspevok štátu do rozpočtu Audiovizuálneho fondu sa od budúceho roka zvýši z tohoročných päť miliónov eur na stabilne najmenej šesť miliónov eur. „Fond na podporu umenia má v súčasnosti rozpočet 15 miliónov a je tam navrhované zvýšenie na 20 miliónov, čiže veľmi podstatné zvýšenie. Defacto, ak to skombinujeme, že menšiny budú mať zruba o štyri milióny viac, tak na báze tohto zákona príde do kultúry od budúceho roka asi o desať miliónov eur viac," uviedol pre médiá šéf rezortu kultúry. Kým úrad vlády rozdeľoval na kultúru národnostných menšín ročne štyri milióny eur, rozpočet nového fondu bude osem miliónov eur. Podľa návrhu zákona vznikne fond 1. júla tohto roka a prvé projekty podporí v roku 2018.

Ako po schválení návrhu na vznik fondu informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR v tlačovej správe, „hlavným účelom fondu je zachovanie, vyjadrenie, ochrana a rozvoj identity kultúrnych hodnôt národnostných menšín prostredníctvom poskytovania finančných prostriedkov na podporu ich kultúrnych a vedeckých aktivít formou dotácie alebo štipendia". Orgánmi fondu budú odborné rady, dozorná komisia, správna rada a riaditeľ, ktorého menuje minister kultúry. 

Fond bude finančné prostriedky prerozdeľovať medzi odborné rady trinástich národnostných menšín a odbornú radu interkultúrneho dialógu a porozumenia. Odborné rady budú posudzovať žiadosti a odporúčať riaditeľovi fondu projekty na podporu vrátane výšky podpory konkrétnych projektov. Každá národnosť má v zákone o fonde určenú sumu, ktorá bola predstaviteľmi národnostných menšín vopred prerokovaná a dohodnutá, upozornilo MK SR. Napríklad maďarská národnostná menšina si prerozdelí 53 percent, rómska 22,5 percenta, rusínska 6,4 percenta a česká 3,7 percenta z celkovej sumy určenej na dotácie. „Vychádza sa z počtu menšín, z pomeru, aké veľké sú to menšiny s tým, že sa uplatňuje aj pozitívna diskriminácia, ale, samozrejme, že v konečnom dôsledku najviac prostriedkov pripadne na najväčšie menšiny, ale budú mať oproti súčasnému stavu viac aj tie najmenšie menšiny," objasnil pre médiá počas dnešného rokovania vlády minister kultúry. 

Ak návrh zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín z dielne ministerstva kultúry odobrí parlament, prejdú kompetencie prideľovania dotácií na kultúru národnostných menšín od 1. júla z úradu vlády späť pod rezort kultúry, respektíve na fond ako novú nezávislú verejnoprávnu inštitúciu. Kultúra národnostných menšín patrila pod ministerstvo kultúry do roku 2010, následne sa dostala do kompetencií úradu vlády.

Prvé výzvy by mal fond vyhlásiť začiatkom roka 2018.  Záujemcovia môžu fond po jeho vzniku žiadať o finančnú podporu projektov kultúrno-osvetovej, vzdelávacej či edičnej činnosti, na aktivity divadiel, umeleckých súborov a kultúrnych inštitúcií, tiež na záujmovú činnosti, umeleckú tvorbu. Fond podporí aj projekty ochrany, odborného spracovania a digitalizácie kultúrneho dedičstva národnostných menšín, rovnako aj projekty podpory rozvoja používania jazykov národnostných menšín a výmenné programy a ďalšie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies