Maďarič vymenoval nových členov rady filmového ústavu

NETKY.SK • 3 August 2015, 15:22 • 2 min
Maďarič vymenoval nových členov rady filmového ústavu

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval nových členov Rady Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Ako ďalej agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová, v novom zloženín zasadla Rada SFÚ po prvý raz v piatok 31. júla.

slovakia

left justify in out

Jej piatich členov do funkcie vymenoval minister kultúry M. Maďarič na základe nového zákona o audiovízii s účinnosťou od 1. júla. Rada SFÚ je popri generálnom riaditeľovi hlavným riadiacim orgánom inštitúcie.


Nová rada pôsobí v zložení: Marta Franková zo sekcie médií, audiovízie a autorského práva Ministerstva kultúry (MK) SR, Helena Würflová zo sekcie ekonomiky MK SR, ako aj profesori Peter Michalovič, Ondrej Šulaj a Martin Šulík. Podľa zákona v nej už svojho zástupcu nemajú zamestnanci SFÚ. Funkčné obdobie člena Rady SFÚ je štvorročné. Generálnym riaditeľom SFÚ je naďalej Peter Dubecký, ktorý ostáva vo funkcii do konca svojho funkčného obdobia.


Rada SFÚ je orgánom dohľadu, ktorý dohliada na dodržiavanie poslania a činností, vyplývajúcich SFÚ zo zákona o audiovízii. Dohliada na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami SFÚ a na nakladanie s majetkom štátu v správe SFÚ. Volí a odvoláva generálneho riaditeľa, schvaľuje dlhodobé plány, návrh rozpočtu a koncepcie rozvoja SFÚ. Tvoria ju dvaja štátni zamestnanci ministerstva, jeden odborník za oblasť propagácie a prezentácie audiovízie, jeden odborník za oblasť ochrany a obnovy a sprístupňovania kultúrneho dedičstva a jeden odborník za oblasť vedeckej a výskumnej činnosti.


Rada SFÚ existuje sedem rokov. Vznikla na základe zákona o podmienkach evidencie, verejného šírenia a uchovávania audiovizuálnych diel, multimediálnych diel a zvukových záznamov umeleckých výkonov (audiovizuálny zákon), ktorý v praxi platil od 1. januára 2008, v súlade so Štatútom SFÚ vydaným ministrom kultúry SR s účinnosťou od 1. februára 2008. Uznesenia Rady SFÚ sú zverejnené na internetovej adrese https://www.sfu.sk.
Nové zloženie má podľa nového zákona o audiovízii od 1. júla aj Komisia pre audiovizuálne dedičstvo SFÚ.

 

Na základe vymenúvacieho dekrétu ministra kultúry jej členov tvoria: Jana Kákošová za Rozhlas a televíziu Slovenska, Marian Urban za nezávislých producentov a odborníci za oblasť ochrany a obnovy kultúrneho dedičstva Peter Csordás a Martin Šmatlák. Komisia je osobitným orgánom pre oblasť ochrany audiovizuálneho dedičstva.
Nový zákon o audiovízii je rozdelený na deväť častí. V prvej časti definuje základné pojmy. Druhá je venovaná evidencii slovenských audiovizuálnych diel, osôb pôsobiacich v audiovízii a nezávislých producentov.

 

Po novom audiovizuálne diela a osoby z audiovízie bude evidovať Slovenský filmový ústav a nezávislých producentov Audiovizuálny fond. MK SR povedie iba zoznam záznamov umeleckých výkonov. Tretia je venovaná ochrane maloletých a upravuje jednotný systém označovania, určovanie a zverejňovanie vekovej vhodnosti jednotlivých diel a obmedzenie prístupu k tým, ktoré sú určené len dospelým. Novinkou je zrušenie povinnosti výrobcov slovenských audiovizuálnych diel, zvukových záznamov umeleckých výkonov a multimediálnych diel určovať ich vekovú vhodnosť.

 

Robiť to majú distributéri. Povinnosť zverejňovať vekovú vhodnosť zostáva zachovaná pre prevádzkovateľa audiovizuálneho technického zariadenia, prevádzkovateľa mediatéky a pre prevádzkovateľa počítačovej herne. Štvrtá časť zákona obsahuje osobitné ustanovenia o jazykovej úprave audiovizuálneho a multimediálneho diela.

 

Piata upravuje podmienky uverejňovania reklamy a umiestňovania produktov. Šiesta časť zákona upravuje postavenie, poslanie, činnosť, orgány a organizáciu SFÚ, nakladanie s majetkom v správe SFÚ, ktorý je príspevkovou organizáciou štátu a vykonáva štátnu správu v oblasti ochrany audiovizuálneho dedičstva. Nový zákon podrobnejšie upravuje pôsobnosť a výkon funkcie generálneho riaditeľa fondu.

 

Taktiež mení zloženie a posilňuje kompetencie rady, ktorá okrem iného dohliada na dodržiavanie poslania a činností SFÚ, volí a odvoláva generálneho riaditeľa SFÚ. S cieľom zabezpečiť odbornosť rady ako orgánu dohľadu sa mení jej zloženie tak, aby v nej boli zastúpení odborníci zo všetkých hlavných oblastí pôsobnosti SFÚ. Siedma časť zákona - "ochrana audiovizuálneho dedičstva" - vychádza predovšetkým z Európskeho dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva, ktorý SR podpísala.

 

Vymedzuje pojem audiovizuálneho dedičstva, upravuje fond audiovizuálneho dedičstva a jeho činnosť. Ôsma časť upravuje dohľad nad dodržiavaním ustanovených povinností. Deviata časť - spoločné, prechodné a záverečné ustanovenia, rieši predovšetkým vzťah platnej právnej úpravy a navrhovanej právnej úpravy a zároveň zrušuje audiovizuálny zákon. Zákon začal platiť od 1. júla tohto roku, okrem niektorých jeho častí, ktoré začnú platiť od 1. januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona