Maďarič vymenoval členov rady Fondu na podporu umenia

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 16:12 • 2 min
Maďarič vymenoval členov rady Fondu na podporu umenia

BRATISLAVA - Tretina Rady Fondu na podporu umenia sa obmenila. Minister kultúry Marek Maďarič dnes vymenoval po uplynutí funkčného obdobia dve staronové členky rady - Silviu Stasselovú a Zuzanu Komárovú. Obe priamo menoval minister. Opätovne bola do rady fondu menovaná aj Zora Jaurová, ktorú navrhli profesijné umelecké združenia.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval referát styku s médiami Ministerstva kultúry (MK) SR, členmi rady Fondu na podporu umenia tak sú: Zora Jaurová, Zuzana Komárová, Silvia Stasselová, Irina Čierniková, Anna Miklovičová, Zora Rusinová, Alexander Halvoník, Alžbeta Lukáčová a Peter Michalovič, ktorý je jej predsedom. 

Rada je štatutárnym orgánom Fondu na podporu umenia. Riadi jeho činnosť a koná v jeho mene. Má deväť členov, z ktorých štyroch menuje a odvoláva minister kultúry bez návrhu a piatich na základe návrhu profesijných združení aktívne činných v oblasti umenia, kultúry alebo kreatívneho priemyslu. Každú oblasť umenia (hudobnú tvorbu, divadlo, literatúru, výtvarné umenie a nehmotné kultúrne dedičstvo) zastupuje jeden takto vymenovaný člen. Funkčné obdobie člena rady je šesť rokov, pričom každé dva roky sa obmieňa jedna tretina členov. 

Fond na podporu umenia vznikol z iniciatívy MK SR zo zákona ako nová verejnoprávna inštitúcia 1. januára 2015. Nahradil podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry a je nezávislý od ústredných orgánov štátnej správy.  Finančne podporuje "živé umenie", umelecké aktivity, kultúru a kreatívny priemysel, ale aj medzinárodnú spoluprácu, vzdelávanie a výskum v týchto oblastiach a tiež tvorcov samotných cez štipendiá. Prvé výzvy zverejnil koncom roka 2015 a prvé projekty získali podporu minulý rok. Vlani začal fond podporovať aj viacročné projekty.

 

Projekty sa vo fonde môžu o financie uchádzať, ak sa prihlásia do výziev v šiestich programoch - Umenie (divadlo, tanec, hudba, vizuálne umenie, literatúra, medziodborové umenie); Kultúrne podujatia, aktivity a časopisy; Výskum a vzdelávacie aktivity; Ľudová kultúra a kultúrno-osvetová činnosť; Medzinárodné aktivity a mobility a Pamäťové a fondové inštitúcie (knižnice, múzeá a galérie, ochrana zbierkových fondov). Vlani fond prijal 4 899 žiadostí, z toho 280 žiadostí o štipendium. Na základe odporúčania odborných komisií podporil 2 910 žiadostí sumou 14 330 390 eur.

 

Tento rok fond doteraz podporil 840 žiadostí sumou 6 405 840 eur. Aktuálne sa na fond môžu obracať žiadatelia so žiadosťami o podporu v dvoch výzvach. Viac možno nájsť na webstránke fondu https://www.fpu.sk.  
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona