Maďarič: Voľný vstup do múzeí a galérií bol dobrým krokom

NETKY.SK • 25 December 2014, 15:20 • 2 min
Maďarič: Voľný vstup do múzeí a galérií bol dobrým krokom

BRATISLAVA - Zvýšená návštevnosť múzeí a galérií, ktoré spravuje ministerstvo kultúry (MK), ako aj pozitívne ohlasy ľudí, dokazujú podľa ministra Mareka Maďariča, že voľný vstup v prvú nedeľu v mesiaci, bol dobrým krokom.

slovakia

left justify in out

"Nepotvrdili sa ani obavy z jeho zneužitia. Vo svete nie je žiadny unikát, že sú múzeá a galérie buď úplne, alebo čiastočne zadarmo. Považujem to za určitú časť verejnej služby, aby sme dostali viac ľudí ku kultúre," priblížil v rozhovore pre TASR s tým, že výpadky na vstupnom, ktoré to kultúrnym inštitúciám prinieslo, sú zatiaľ zvládnuteľné.
      

Z tohto dôvodu budú môcť záujemcovia aj na budúci rok bezplatne vstúpiť vždy v prvú nedeľu v mesiaci do 37 výstavných a expozičných priestorov a pracovísk múzeí a galérií po celom Slovensku, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva.
      

Maďarič zvažuje, že by sa to postupne rozšírilo na všetky v nedele v mesiaci. Rozhodnutie padne až po vyhodnotení aktuálneho roka. Reálne vidí možnosť, že by takýto voľný vstup mohol byť súčasťou ohlasovaného druhého sociálneho balíčka.
      

O celoročnom vstupnom zadarmo, tak ako je to v prípade Slovenskej národnej galérie (SNG), sa zatiaľ neuvažuje. SNG totiž tento aj na budúci rok získala sponzora, čo ľuďom umožní bezplatný vstup do jej expozícii v Bratislave a Pezinku. Generálna riaditeľka Alexandra Kusá koncom októbra hovorila o 130-percentom zvýšení návštevnosti.
      

Ako poznamenal Maďarič, nie každá inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti MK má potenciál nájsť si takéhoto sponzora. Takže v prípade rozšírenia voľných vstupov na viac dní by sa výpadky na vstupnom kompenzovali buď s podporou ministerstva financií, alebo z vlastných zdrojov z rozpočtu jeho rezortu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies