Maďarič: V správnom čase sa mi dostali do rúk správne knihy

NETKY.SK • 12 Október 2014, 11:48 • 2 min
Maďarič: V správnom čase sa mi dostali do rúk správne knihy

BRATISLAVA - Dni slovenskej literatúry (DSL) prinesú od 15. do 19. októbra do Bratislavy rad podujatí, ktoré vytvoria priestor pre literárne diela ich tvorcov, čitateľov a vydavateľov.

slovakia

left justify in out

Hlavnou témou je pôvodná slovenská literárna tvorba, priestor však dostane aj umelecký preklad, interpretácia literatúry či vydávanie pôvodnej a prekladovej literatúry. Projekt, ktorý má sprístupniť slovenskú literatúru širokej verejnosti, organizujú Literárne informačné centrum, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska a Spolok slovenských spisovateľov. Garantom podujatia je Ministerstvo kultúry SR. "V istej chvíli sme si povedali, že sme niečo dlžní slovenskej literatúre," uviedol na margo rozsiahleho a ambiciózneho projektu Marek Maďarič.
      

V rozhovore pre TASR ďalej priznal, že v slovenskej literatúre má svoju trvalú lásku. Je ňou tvorba Jozefa Cígera Hronského. "Venoval som sa mu dokonca aj ako autor, keď som niektoré jeho veci dramatizoval, či pre televíziu alebo pre divadlo." Šéf rezortu kultúry ďalej prezradil, že z modernej slovenskej literatúry favorizuje texty Ladislava Balleka a Vincenta Šikulu. "Ballekove Agáty sú famózne napísané, rovnako jeho Južná pošta a Pomocník. V správnom čase sa mi dostali do rúk správne knihy a oslovili ma, platí to aj pre vynikajúce prózy Vincenta Šikulu," doplnil Marek Maďarič, ktorý má svojich literárnych obľúbencov aj medzi autormi súčasnej slovenskej prózy. "Páčia sa mi veci, ktoré píše Veronika Šikulová, a iný druh literatúry, ktorý je zaujímavý, ale ponurejší, napríklad ten čo píše Balla."
      

Minister kultúry sa netají ani tým, že občas siahne po slovenských bestselleroch. "Nehanbím sa za to, prečítal som si aj pár vecí od Dominika Dána, pretože človek niekedy musí s literatúrou aj oddychovať. Sú to podľa mňa celkom slušne napísané detektívky," poznamenal na margo kníh z pera autora, ktorého identitu doteraz čitatelia nepoznajú, napriek tomu, že ich pod pseudonymom Dominik Dán už takmer dekádu zahŕňa úspešnými kriminálnymi thrillermi.
      

Marek Maďarič ďalej pripustil, že v prehľade súčasnej slovenskej poézie má isté medzery, v minulosti však patril medzi "konzumentov" básní. "Poéziu číta človek intenzívnejšie vo veku dospievania, autori z toho obdobia, generační rovesníci, zostávajú aj jeho obľúbenými. Napríklad ja mám rád Joža Urbana, bol to aj môj kamarát, a to je poézia mojej generácie," doplnil s tým, že ho rovnako oslovila básnická tvorba slovenských klasikov Miroslava Válka a Milana Rúfusa. Podľa Maďariča dnes môžeme nájsť veľa poézie aj v textoch slovenskej hudby. "Tradíciu textov slovenských pesničiek na trošku vyššej úrovni založili ľudia ako Filan, Peteraj, ale mnohí textári v tom pokračujú, takže básnické črevo dnešnej generácie sa často realizuje aj v textoch pesničiek."
      

Viacero podujatí, ktoré majú v programe DSL, vychádza zo symbiózy literatúry a hudby. Na spojenie medzi literatúrou a výtvarným umením zasa upozornia výstavy a sprievodné programy k nim v Slovenskej národnej galérii či v Galérii Spolku architektov Slovenska. Prvý slovenský literárny festival sa uskutoční na rôznych miestach v centre Bratislavy, zavíta aj na Hlavnú stanicu a Hlavnú poštu. Slávnostne ho otvoria 15. októbra o 19.00 hodine v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu. Podrobné informácie o programe nájdu záujemcovia na www.dnislovenskejliteratury.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona