Maďarič: V kľúčových veciach sa nám v rozpočte podarilo obhájiť našu pozíciu

NETKY.SK • 16 Október 2014, 13:47 • 2 min
Maďarič: V kľúčových veciach sa nám v rozpočte podarilo obhájiť našu pozíciu

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič je spokojný s budúcoročným rozpočtom pre svoj rezort. V pôvodnom návrhu bolo pre MK pridelených takmer o 20 miliónov menej, ako napokon vláda v stredu schválila. V roku 2015 tak bude mať k dispozícii skoro 192 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"V kľúčových veciach sa nám podarilo obhájiť pozíciu, ale aj ísť hore," uviedol pre TASR. Rovnako ho teší fakt, že získali 3,41 milióna eur na rekonštrukciu kasína v Redute. Priestor Slovenskej filharmónie totiž bude hlavným rokovacím miestom počas slovenského predsedníctva v EÚ v druhom polroku 2016. Jeho časť už v minulosti prešla renováciou, neobnovené zostalo kasíno. Maďarič zároveň potvrdil, že v súvislosti s rekonštrukciou kasína sa pripravuje výberové konanie. "Spolu so Slovenskou filharmónia urobíme všetko pre to, aby sa to do roku 2016 stihlo," avizoval Maďarič.

 

RTVS dostane cez zmluvu so štátom o 5,5 milióna viac ako tento rok. Generálny riaditeľ verejnoprávneho vysielateľa Václav Mika už niekoľkokrát označil súčasný rozpočet RTVS za neudržateľný. Posilniť ho chcel zvýšením koncesionárskych poplatkov, diskusia o tejto téme však ustala. Mika preto pripustil, že chce pracovať na potenciálnom zvýšení ostatných príjmov.

 

Na otázku TASR, či je päťmiliónové navýšenie pre RTVS dostatočné, Maďarič reagoval, že MK pomáha predovšetkým financovať cez zmluvu so štátom programy vo verejnom záujme. "Tam ten rozpočet išiel hore, takže predpokladám, že si s tým v RTVS poradia," konštatoval.

 

Rozpočtové a príspevkové organizácie ministerstva dostanú v roku 2015 o 1,1 milióna eur menej. Spôsobili to úsporné opatrenia v rámci konsolidácie verejných financií. Až na dve organizácie, a to Slovenskú filharmóniu a umelecký súbor Lúčnica, klesnú výdavky vo všetkých ostatných 27 organizáciách. Podľa Maďariča sa budú musieť trochu posnažiť a šetriť. "Položka, kde majú menej, sa týka tovarov a služieb. Musíme všetci prispieť nejakými úsporami," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies