Maďarič: V Bruseli predsedal Rade ministrov pre kultúru a audiovíziu

NETKY.SK • 22 November 2016, 15:25 • 2 min
Maďarič: V Bruseli predsedal Rade ministrov pre kultúru a audiovíziu

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič dnes ako zástupca predsedníckeho štátu Rady Európskej únie predsedal v Bruseli Rade ministrov pre kultúru a audiovíziu, ktorá je súčasťou formácie Rady EÚ pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport.

slovakia

left justify in out

Prioritami slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sú z oblastí patriacich pod Ministerstvo kultúry (MK) SR audiovízia, kultúra a autorské práva, ktoré spadajú pod kompetenčnú pôsobnosť Rady EÚ pre konkurencieschopnosť. Ako ďalej agentúru SITA informoval referát styku s médiami MK SR, "počas zasadnutia vyvolali najväčšie diskusie najmä navrhované kvóty pre európske diela a finančné príspevky pre služby na požiadanie, princíp krajiny pôvodu a navrhovaná liberalizácia pravidiel reklamy".

 

Slovenské predsedníctvo sa v audiovizuálnej oblasti sústredilo najmä na prerokovanie návrhu revízie smernice o audiovizuálnych mediálnych službách. Analyzovali sa všetky články návrhu smernice. Výsledkom analýzy je tzv. správa o pokroku, ktorá popisuje rokovania o najdôležitejších otvorených otázkach. Správa má informačný charakter a pomôže ďalším rokovaniam o návrhu úpravy audiovizuálnej smernice, ktoré sa uskutočnia v decembri, keď Slovensko ako predsedajúca krajina EÚ končí a na predsedníctvo sa od januára 2017 pripravuje Malta. Slovensko plánuje s Maltou predložiť kompromisný text, avizuje MK SR.

 

V oblasti kultúry sa slovenské predsedníctvo zaoberalo návrhom rozhodnutia Európskeho parlamentu o Európskom roku kultúrneho dedičstva, za ktorý má byť vyhlásený rok 2018. K tejto téme schválili na dnešnom rokovaní Rady ministrov pre kultúru a audiovíziu pozíciu rady pre ďalšie rokovania s Európskym parlamentom. Rada zároveň podporila návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu o rozšírení projektu Európskych hlavných miest kultúry na roky 2020 až 2033 o Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.

 

Súčasťou dnešného rokovania Rady ministrov pre kultúru a audiovíziu bola aj politická diskusia o Stratégii EÚ pre medzinárodné kultúrne vzťahy s prizvaným hosťom Francescom Bandarinom, námestníkom generálnej riaditeľky pre kultúru v UNESCO a prezentácia priorít Predsedníctva Malty, ktoré sa začne 1. januára 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies