Maďarič: Úspech fondu pre menšinovú kultúru stojí a padá na správnych ľuďoch

NETKY.SK • 28 December 2016, 10:17 • 2 min
Maďarič: Úspech fondu pre menšinovú kultúru stojí a padá na správnych ľuďoch

BRATISLAVA – Kľúčovým faktorom pre efektívne fungovanie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín bude výber ľudí, ktorí túto inštitúciu budú riadiť. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) to v súvislosti so súčasným procesom kreovania fondu povedal v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

Fond na podporu kultúry národnostných menšín má čiastočne nahradiť súčasný systém, ktorým štát menšinovú kultúru podporuje prostredníctvom dotačného programu v gescii Úradu vlády SR. Namiesto súčasnej sumy 4,5 milióna eur v dotačnom programe bude mať fond podľa legislatívneho návrhu k dispozícii osem miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Maďarič pripomína, že efektivitu pozitívneho impulzu, ktorý predstavujú väčšie zdroje, budú mať v rukách tí, ktorí budú rozhodovať o ich použití. "To najdôležitejšie aj v tomto prípade bude nájsť správnych ľudí, ktorí budú so zverenými prostriedkami správne narábať a spravodlivo a účelne ich distribuovať pre účely kultúry národnostných menšín," zdôraznil minister pre TASR.

 

Verí, že nová inštitúcia bude pre menšinovú kultúru rovnakým oživením, ako sa stal fond určený na podporu audiovizuálnej tvorby i Fond na podporu umenia (FPU). "Kultúra národnostných menšín je dôležitou súčasťou slovenskej kultúry," pripomenul Maďarič.

 

Legislatívny návrh na vznik Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, ktorého kreovanie je súčasťou programového vyhlásenia vlády, sa v decembri dostal do medzirezortného pripomienkového konania. Šéf rezortu kultúry odhaduje, že návrh zákona by mohol byť súčasťou rokovania druhej schôdze Národnej rady SR v roku 2017. "Tak ako sme si to časovo naplánovali, by sa nám po schválení v parlamente malo podariť nájsť priestory pre fond a vytvoriť jeho orgány tak, aby mohli byť naformulované prvé výzvy pre rok 2018," dodal Maďarič.

 

Vznik fondu pre menšinovú kultúru by mal priniesť aj zmeny pre Fond na podporu umenia. "Vzhľadom na to, aby bola primeraná proporcia pre oba fondy z hľadiska disponibilných zdrojov, súčasťou návrhu zákona je, aby mal FPU, ako fond pre najväčšiu oblasť kultúrnych aktivít, od roku 2018 k dispozícii 25 miliónov eur, teda o desať miliónov eur viac ako v súčasnosti," informoval minister.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies