Maďarič: Slovenská literatúra je kvalitná, oplatí sa ju vziať do ruky

NETKY.SK • 10 Október 2014, 16:44 • 2 min
Maďarič: Slovenská literatúra je kvalitná, oplatí sa ju vziať do ruky

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič bude rád, ak si rôznorodé podujatia počas nultého ročníka festivalu Dni slovenskej literatúry nájdu svoje publikum.

slovakia

left justify in out

"Cieľom je, aby sme upozornili, že aj slovenská literatúra je kvalitná. Oplatí sa nielen vziať ju do ruky, ale sa k nej aj vracať. Práve stretnutie s tvorcom, autorom môže byť tým impulzom, ktorý podnieti záujem o slovenskú literatúru," priblížil pre TASR význam festivalu.
     

Podujatia, ktoré sa uskutočnia 15. až 19. októbra, organizujú v Bratislave Literárne informačné centrum, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska a Spolok slovenských spisovateľov. Garantom podujatia je ministerstvo kultúry. Literárnemu Informačnému centru na to poskytlo 30.000 eur. "Pokiaľ sa akcia v tomto nultom ročníku vydarí, tak v nej určite budeme pokračovať aj ďalšie roky. Dúfame, že zakladáme ďalšiu dobrú tradíciu v oblasti kultúry na Slovensku," avizoval Maďarič.
     

Ako poznamenal, nejde o ojedinelú aktivitu ministerstva vo sfére literatúry, ale o jeden z krokov, ktorým v tomto roku napĺňa koncepciu podpory slovenskej literatúry. Pripomenul, že ešte za prvej vlády Roberta Fica sa znížilo DPH na knihy na 10 percent, čo označil za významnú nepriamu podporu najmä pre vydavateľov.
     

V tomto období zase MK zvýšilo priamu finančnú podporu aktivitám zameraným na literárnu prezentáciu slovenských spisovateľov a ich autorskej tvorby doma aj v zahraničí. "V roku 2014 sme prispeli do oblasti literatúry mimo aktivít financovaných v rámci rozpočtu a  prostredníctvom kontraktu s Literárnym informačným centrom sumou 1.490.000 eur. Túto zvýšenú podporu sme realizovali jednak cez dotačný systém, kde sme navýšili prostriedky na podporu literatúry a celkom sa poskytlo 1.284.000 eur pre 332 projektov," vymenoval minister.
     

V rámci nového grantového programu PRO LIBRIS – spoločnej aktivity MK so spoločnosťou Slovnaft a Stredoeurópskou nadáciou - sa podporilo vydávanie diel mladých slovenských autorov do 35 rokov a umeleckej prekladovej literatúry súčasných európskych diel. V roku 2014 išlo na tento účel 50.000 eur, rovnaká suma sa očakáva aj na budúci rok.
     

Ďalej na vydávanie diel slovenských autorov v zahraničných vydavateľstvách prostredníctvom programu SLOLIA išlo 75.000 eur, na poskytnutie tvorivých štipendií autorom 15.000 eur. "Takisto sme zadefinovali zmluvou so štátom medzi ministerstvom a RTVS svoju prioritu, aby RTVS vo zvýšenej miere vysielala nové pôvodné programy o literatúre," konštatoval minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona