Maďarič sa ohradzuje voči Zemanovej kritike na adresu Alexandra Dubčeka

NETKY.SK • 10 Január 2018, 09:29 • 2 min
Maďarič sa ohradzuje voči Zemanovej kritike na adresu Alexandra Dubčeka

BRATISLAVA - Minister kultúry SR Marek Maďarič sa osobne ohradzuje voči "expresívnemu, dehonestujúcemu vyjadreniu" prezidenta ČR Miloša Zemana na adresu Alexandra Dubčeka, ktoré vyslovil v oficiálnom prejave na začiatku osláv 100. výročia vzniku Československa na Pražskom hrade.

slovakia

left justify in out

"Alexandra Dubčeka si vážime predovšetkým za to, že umožnil obrodný, demokratizačný proces začiatkom šesťdesiatych rokov v Československu, ktorý vyvrcholil tzv. Pražskou jarou," zdôraznil vo svojom vyhlásení Maďarič. Pozitívnu úlohu Dubček podľa jeho slov zohral aj v ponovembrovom vývoji po roku 1989 a celý svoj život podporoval a spoluvytváral priateľské vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi.

 

"O žiadnom politikovi si nerobíme ilúzie a aj tá najväčšia osobnosť mala svoje slabiny a slabé chvíle, ale považujem za mimoriadne nevhodné a nezdvorilé práve takéto momenty zdôrazniť v slávnostnej chvíli a to dokonca ešte aj expresívnym spôsobom," doplnil Maďarič.

 

Minister kultúry reagoval na Zemanovu kritiku Alexandra Dubčeka, ktorý podľa českého prezidenta v roku 1968 patril k tým, ktorí sa "potentovali hrôzou". "Rozprávajme sa o tom, prečo v roku 1968 sa našiel jediný statočný človek, ktorému som preto udelil štátne vyznamenanie, a tým bol František Kriegel. A prečo sa všetci ostatní poondeli od hrôzy," hovoril Zeman.

 

V jasnej narážke na Alexandra Dubčeka neskôr dodal, že to týmto ľuďom ani nijako nepomohlo. "Najskôr dostali tieto idoly funkciu predsedu federálneho zhromaždenia, potom už len klesli na veľvyslanca v Turecku, a potom už ani to nie," povedal český prezident a poukázal na zásadu z prvých rokov normalizácie, ktorá podľa neho voľne povedané znela, že "si musím udržať funkciu, pretože inak by tam prišla ešte väčšia sviňa, ako som ja".

 

Táto zásada podľa Zemana demoralizovala spoločnosť a to, čo Čechom a Slovákom dalo opäť nádej, bola novembrová revolúcia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona