Maďarič s návrhom rozpočtu nesúhlasí, bude rokovať

NETKY.SK • 22 August 2014, 11:22 • 2 min
Maďarič s návrhom rozpočtu nesúhlasí, bude rokovať

BRATISLAVA - Za neprijateľný považuje minister kultúry Marek Maďarič aktuálny návrh rozpočtu pre ministerstvo kultúry na rok 2015.

slovakia

left justify in out

Návrh je podľa šéfa rezortu kultúry "v konečnom dôsledku aj v rozpore s programovým vyhlásením vlády, v ktorom sa vláda zaviazala poskytnúť kultúre výraznejšiu podporu". Uvádza sa to v stanovisku ministra kultúry k výzve predstaviteľov kultúry vláde SR nazvanej "Načo kultúra?", ktoré agentúre SITA poskytol hovorca MK SR Jozef Bednár. Umelci vo výzve zverejnenej vo štvrtok 21. augusta žiadajú vládu, aby rozpočet na rok 2015 neznižovala.

 

"Ministerstvo kultúry na jednej strane prichádza zo systémovými zmenami, ako je napríklad už vládou schválený Fond na podporu umenia, na druhej strane pracuje s rozpočtom, ktorým sa veľmi ťažko napĺňajú stanovené priority, už nehovoriac o očakávaniach kultúrnej obce," uvádza sa ďalej v reakcii MK SR. Ako pre SITA dodal Bednár, "z tohto hľadiska minister kultúry bude rokovať s ministrom financií o úprave navrhovaného rozpočtu". 

 

Signatári podpísaní pod výzvu vláde SR chcú, aby úmerne k významu kultúry pre spoločnosť budúcich desaťročí rozpočet kultúry postupne zvyšovala, a tým naplnila svoje programové vyhlásenie, schválenú Stratégiu rozvoja kultúry aj európske štandardy. 

 

Podľa zverejneného návrhu rozpočtu na rok 2015 sú celkové zdroje pre rezort kultúry navrhnuté vo výške 172,5 milióna eur a kultúra by tak mohla dostať o 9,96 mil. eur menej ako tento rok. Signatári si myslia, že ministerstvo kultúry je nielen jedným z najmenej financovaných rezortov, ale pravdepodobne aj rezortom najmenej váženým. "Dôkazom je príkry rozpor medzi každoročným znižovaním rozpočtu a Stratégiou rozvoja kultúry Slovenskej republiky na roky 2014 – 2020, ktorá predpokladá zvyšovanie finančných prostriedkov do kultúry a ktorú vláda SR schválila 14. mája 2014," uvádzajú. Vo výzve vláde upozorňujú, že v návrhu budúcoročného rozpočtu sa výdavky pre kultúru znižujú približne o 10 % oproti roku 2014. Pripomínajú, že podobné sa stalo aj medzi rokmi 2013 a 2014, keď kultúra dostala o 10 percent menej. "Zníženie postihne najviac dotačný systém, čiže neštátnu kultúru, a to poklesom asi o 17 %. Pre viaceré aktivity a organizácie na Slovensku to nie je iba zlá správa, ale zvonenie do hrobu," píše sa vo výzve vláde. Vládu v nej ďalej upozorňujú, že v porovnaní s okolitými štátmi dáva Slovensko na kultúru dlhodobo najmenej - len 0,39 percent HDP ročne. V Maďarsku je to podľa nich 0,57 percent, v Poľsku 0,59 percent, v Českej republike 0,74 percent a napríklad Estónsko podporuje svoju kultúru 1,8 percenta HDP. "V čase, keď Európska únia zdôrazňuje kľúčový význam umenia, kultúry a kultúrneho kreatívneho priemyslu pri budovaní vzdelanostnej spoločnosti, vláda Slovenskej republiky znižuje rozpočet rezortu kultúry o takmer 10 %. A nie je to po prvý raz," pripomínajú signatári. "Kultúra je nositeľom inovácií, tvorcom pracovných miest, aktivizuje ekonomiku a rozvíja turistický ruch. Zároveň buduje identitu, prispieva k tolerancii a zvyšuje kvalitu života," upozorňujú signatári vládu. 

 

Pod výzvu sa podpísali: riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová, spisovateľ Michal Hvorecký, skladateľ Ľubo Burgr, Slávo Krekovič z A4 - Priestor súčasnej kultúry, Dušan Vincen z Divadla SkRAT a Marek Adamov z kultúrneho uzla Stanica Žilina - Záriečie. K výzve zverejnenej na portáli Changenet pripravujú aj petíciu. Výzva je dostupná na: https://www.changenet.sk/?section=kampane&x=783615.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona