Maďarič: RTVS dokázalo urobiť za málo peňazí veľa muziky

NETKY.SK • 28 December 2015, 15:32 • 2 min
Maďarič: RTVS dokázalo urobiť za málo peňazí veľa muziky

BRATISLAVA - Vedeniu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na čele s Václavom Mikom sa podarilo za málo peňazí urobiť veľa muziky, tvrdí minister kultúry Marek Maďarič.

slovakia

left justify in out

„Myslím si, že tomuto manažmentu a generálnemu riaditeľovi Mikovi sa podarilo urobiť verejnoprávneho vysielateľa, televízneho a rozhlasového aj divácky zaujímavým, aj dôveryhodným. Svedčí o tom sledovanosť, spokojnosť ľudí, aj fakt, ktorý nie je zanedbateľný, že výber úhrad sa dostal v podstate už skoro na 100 percent. Ľudia začali naozaj platiť, asi to súvisí s tým, že sú v zásade s vysielaním spokojní,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA šéf rezortu kultúry. Výber sa podľa ministra zároveň podarilo zlepšiť aj vďaka osvete RTVS a prepojeniu databáz o platiteľoch.


Marek Maďarič si uvedomuje, že RTVS v porovnaní s verejnoprávnymi vysielateľmi v okolitých štátoch funguje finančne na hrane. Napríklad Česká televízia má rozpočet štvornásobný. Výška úhrad na Slovensku je jedna z úplne najmenších v Európskej únii, aj chudobnejšie štáty ich majú vyššie. V tejto situácii hodnotí minister veľmi pozitívne posun v programe RTVS, vysielajú a vyrábajú sa filmy, dramatické seriály, dokumenty, detské programy, ktoré predtým chýbali. Maďaričovi sa tiež páči, že televízia a rozhlas kvalitným programom reagujú na celospoločenské projekty, ako sú napríklad tohtoročné výročia - Rok Ľudovíta Štúra či koniec 2. svetovej vojny, alebo vlaňajšie výročie SNP a tak pomáhajú v oblasti vzdelávania i kultúry.


Zákon o úhradách za vysielanie RTVS, tzv. koncesionárskych poplatkoch sa podľa ministra kultúry nastavil veľmi sociálne. Od platenia boli oslobodení zdravotne ťažko postihnutí a čiastočne aj penzisti. Preto sa Marek Maďarič na sklonku svojho druhého funkčného obdobia domnieva, že v ďalšom funkčnom období by malo byť primerané zvýšenie koncesií reálnou úlohou ministerstva. Zopakoval svoj názor, že najprv musí RTVS presvedčiť verejnosť a až potom sa dá hovoriť o vyšších koncesiách. Výsledkom zvýšenia úhrad pritom môže byť tretí program, o čom uvažuje aj vedenie RTVS. „Či už by to bola kombinácia športovo-spravodajského alebo športovo-vzdelávacieho programu, to je na nich. Keby to bol športový kanál, tak je to zároveň obrovská podpora pre šport. Pretože ak majú sponzori zabezpečené, že to podujatie sa vysiela celoplošne, tak majú záujem aj prispieť sponzorsky, či už pre tie najpopulárnejšie alebo aj menšie športy,“ povedal pre SITA Maďarič. Okrem toho by viac príjmov mohlo RTVS priniesť pozíciu plnohodnotného filmového koproducenta, čo slovenskej audiovízii stále chýba. „Máme Audiovizuálny fond, do ktorého prispievajú vysielatelia, aj štát. Je cítiť, že tvorba sa kvantitatívne aj kvalitatívne zlepšuje, ale verejnoprávna televízia nemá také prostriedky.“ Oveľa viac by sa celá táto oblasť dvihla, keby mohla byť RTVS takým výrazným producentom ako je napríklad Česká televízia. „Keď dnes vidíme, aká je kríza v mediálnom svete, ako dokážu silné finančné skupiny kupovať súkromné médiá, koncentrovať, tak myslím si, že dnes nemôže byť pochybnosť o tom, že potrebujeme verejnoprávneho vysielateľa pre samotnú podstatu demokracie a existencie štátu,“ zdôraznil minister kultúry. Z tohto hľadiska si myslí, že „nejaké zvýšenie úhrad by ľudia mali prijať, lebo to bude naozaj prospešné pre všetkých, aj keď niekto povie, že on verejnoprávny rozhlas alebo televíziu nepozerá, fungujúce verejnoprávne médium zásadne ovplyvní pozitívne celú spoločnosť, či už som, alebo nie som divák alebo poslucháč toho média“. Minister nechce, aby sa koncesie zvýšili jednorazovo, ale aby existoval stály valorizačný mechanizmus, podľa ktorého by sa zvyšovali v závislosti od skutočného rastu nákladov. „Moja predstava je taká, že v nejakom časovom období, možno každé tri roky by nezávislý orgán posúdil aspekty primeraných a oprávnených nákladov, dal by to do kontextu s infláciou, s cenami a jednoducho by navrhol zvýšenie poplatkov. Už by zvýšenie poplatkov nešlo cez parlament, nárasty by neboli skokové a boli by určite aj zvládnuteľné,“ priblížil svoju predstavu Maďarič. Bez zvýšenia koncesií sa RTVS podľa jeho názoru dopredu nepohne, v televízii aj rozhlase je obrovský investičný dlh, veľa zastaranej techniky, slabé personálne ohodnotenie. Rástli všetky ceny, iba úhrady za vysielanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu zostávajú roky rovnaké, dodal minister kultúry.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona