Maďarič: Rok 2016 ukáže,či je záujem o tvorivé pobyty v Budmericiach

NETKY.SK • 2 Január 2016, 11:09 • 2 min
Maďarič:  Rok 2016 ukáže,či je záujem o tvorivé pobyty v Budmericiach

BRATISLAVA – Budúci rok bude pre Budmerický kaštieľ testom toho, do akej miery ho dokáže kultúrna obec využívať na tvorivé pobyty.

slovakia

left justify in out

"Za týmto účelom sme komunikovali s Literárnym fondom. Vedia o tom spisovateľské organizácie, takže som sám zvedavý, aký bude z ich strany záujem," uviedol v rozhovore pre TASR minister kultúry Marek Maďarič. Ako poznamenal, Literárny fond má vyčlenené isté prostriedky, ktorými by prispieval na tvorivé pobyty. "Ale prax to ukáže," dodal.

 

Rovnako bude prístupný pre akékoľvek kultúrne podujatia, semináre či konferencie. Participovať na rôznych akciách v kaštieli a v parku, ktorý ho obklopuje, chce tiež samotná obec. Budúci rok preto považuje Maďarič za rozhodujúci pre trvalé určenie využitia tejto národnej kultúrnej pamiatky. "Podstatný je zámer používať ho na kultúrne účely. Určite ho nemienim predávať," deklaroval.

 

Ak sa ukáže, že jeho vyťaženosť pre tvorivé pobyty je nedostatočná, tak by tam Maďarič chcel zriadiť napríklad múzeum slovenskej literatúry, čím by ho ešte viac otvoril verejnosti. Ministerstvo kultúry aktuálne podpíše zmluvu o spolupráci so Slovenským národným múzeom (SNM), ktoré sa stane dočasným správcom kaštieľa. Po roku sa ministerstvo rozhodne, či bude jeho samostatným účelovým zariadením, alebo či zostane v trvalej správe SNM.

Kaštieľ sa od septembra minulého roka renovoval, čo stálo okolo 3,2 milióna eur. Momentálne má zariadené štyri spoločenské priestory. "Predmety, ktoré tam mali Pálffyovci, sa nezachovali. Časť si zobrali so sebou, časť bola rozkradnutá. Po 2. svetovej vojne sa zariadil mobiliárom z iných kaštieľov a kúrií, ktoré sa znárodňovali," priblížil pre TASR kurátor zbierok v múzeu Červený Kameň Jozef Tihányi. Počas renovačných prác bolo jeho zariadenie uložené na hrade Červený Kameň, ktorý je v správe Slovenského národného múzea.

 

Múzeum doplnilo mobiliár svojimi zbierkovými predmetmi. Ide hlavne o obrazy a porcelán. Miestnosti sú zariadené na spôsob obrazárne, pričom každá z nich má inú tému. "Najzaujímavejšia je galéria otočená do parku, kde sme dali barokové zátišia. Sú tam veľkorozmerné staré vzácne maľby. V ďalšej sú biblické výjavy, v ďalšom priestore sú kópie starých majstrov a v centrálnej miestnosti sú krajiny," ozrejmil Tihányi. Nábytok tvoria väčšinou neorokokové súpravy z konca 19. storočia.

 

Kaštieľ v rokoch 1888 až 1889 postavil gróf Ján Pálffy. Od roku 1946 slúžil slovenským spisovateľom a ďalším umelcom na rekreačné a tvorivé pobyty. Literárnemu fondu vypršala zmluva o prenájme koncom mája 2011.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies