Maďarič: Rezort potrebuje kontinuitu, prospel by mu cestovný ruch

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 08:38 • 2 min
Maďarič: Rezort potrebuje kontinuitu, prospel by mu cestovný ruch

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry a kultúra vo všeobecnosti potrebujú kontinuitu, myslí si to minister kultúry Marek Maďarič.

slovakia

left justify in out

“Myslím si, a naozaj to vychádza z mojej skúsenosti, že by sa mal v kultúre vždy uplatňovať pre ňu vnútorne vlastný princíp kontinuity. Trvalá vízia je - kontinuálne veci rozvíjať,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. Za možnú cestu rozvoja pre ministerstvo kultúry považuje aj jeho rozšírenie o oblasť cestovného ruchu. “V tomto zmysle si myslím, že by to bolo vhodné aj pre rezort kultúry, aj pre cestovný ruch.“ Ministerstvo kultúry (MK) SR bolo krátko aj ministerstvom kultúry a cestovného ruchu. O cestovnom ruchu ako súčasti MK SR rozhodla na sklonku svojho funkčného obdobia prvá vláda Roberta Fica, no vláda Ivety Radičovej to krátko na to zrušila a cestovný ruch presunula pod rezort dopravy.


“Takáto, v zásade aj ekonomická agenda, by posilnila rezort kultúry. Je tam veľa styčných bodov. Tak isto si myslím, že aj pre cestovný ruch by to bolo dobré, pretože dnes je súčasťou veľmi veľkého ministerstva, ktoré má množstvo inej agendy,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Maďarič. Na menšom ministerstve, ako je ministerstvo kultúry, by sa na cestovný ruch dalo viac sústrediť. “Stále skloňovaný potenciál v cestovnom ruchu by sa mohol dynamickejšie rozvíjať.“ Keďže však Maďarič predpokladá, že budúca vláda bude koaličná, musela by o takomto presune vzniknúť širšia politická dohoda.


Ministerstvo kultúry, ktoré Maďarič vedie druhé funkčné obdobie, čaká podľa jeho slov v najbližších rokoch množstvo úloh. Potrebné je pokračovať v nastavení čerpania európskych fondov. “Teraz máme čerstvo schválené operačné programy a kultúra má svoju prioritnú os – kreatívny priemysel s pomerne veľkou alokáciou 270,4 mil. eur.“ Toto čerpanie sa bude do konca funkčného obdobia, teda do marca budúceho roka, nastavovať. Podľa ministra to uľahčí čerpanie zdrojov v budúcom období. Tento rok vzniká Fond na podporu umenia, kreujú sa jeho orgány. Následne pre rok 2016 fond vypíše prvé výzvy na prijímanie žiadostí o podporu umeleckých projektov. Do budúcna treba podľa ministra fond udržať, rozvíjať a ukázať jeho opodstatnenosť. Pripomenul aj schválené materiály - Stratégiu rozvoja kultúry s akčným plánom konkrétnych opatrení a Stratégiu rozvoja kreatívneho priemyslu. “Bolo by rozumné, aby ten, kto to tu nájde na stole, z toho vychádzal, keby to nepopieral, pretože tieto materiály vznikali naozaj v širokej diskusii kultúrnej verejnosti. Nebolo to napísané úradníkom na ministerstve, ministrom ako politický text, je to konsenzuálne dielo, ktoré môže posunúť kultúru ďalej,“ konštatoval Maďarič. Medzi úlohy, ktoré čakajú ďalšie vedenie rezortu kultúry, patria podľa ministra aj dokončenie obnovy hradu Krásna Hôrka, zmysluplné využitie kaštieľa v Budmericiach, príprava nového zákona o vysielaní a retransmisii.


Do konca tohto roka pripravuje ministerstvo kultúry viacero podujatí k Roku Ľudovíta Štúra. V súvislosti s tým chce napríklad do jesene opraviť Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre. “Veľmi mi záleží na autorskom zákone. Je to norma, ktorá je chrbtovou kosťou kultúry, lebo sa týka na jednej strane tých, ktorí vytvárajú duševné diela a na druhej strane tých, ktorí ich užívajú,“ konštatoval Maďarič a podčiarkol unikátnosť prípravy tohto zákona. “Išli sme najprv cez legislatívny zámer, kde bola objasnená filozofia nového zákona a potom v množstve pracovných skupín, v záujme toho, aby sa vyriešili problémy, odstránili rozpory. Dali sme si veľký pozor na to, aby zákon prešiel v parlamente, bol akceptovaný.“ Do konca roka sa musia dokončiť projekty digitalizácie spolufinancované zo zdrojov krajín EÚ. “Som optimista, chodím na digitalizačné pracoviská, ktoré sa otvárajú alebo už fungujú, sledujem ako sa digitalizujú dokumenty, objekty, filmy a uvedomujem si, aké úžasné možnosti to poskytne verejnosti v oblasti vzdelávania aj kreativity. Myslím si, že sme na tom dobre,“ tvrdí o digitalizácii v kultúre Maďarič. Upozorňuje zároveň, že jedna vec je vyčerpať prostriedky z eurofondov a druhá projekty udržať. Po vyčerpaní európskych zdrojov budú jednotlivé kultúrne inštitúcie, ako Slovenská národná galéria, Slovenská národná knižnica, Múzeum SNP a ďalšie pokračovať v digitalizácii z vlastných zdrojov. Pre každú zapojenú inštitúciu však znamená digitalizácia technologický krok do 21. storočia. Medzi ďalšími úlohami je opraviť kaštieľ v Budmericiach, stihnúť rekonštrukciu časti bratislavskej Reduty, ktorá nebola zrekonštruovaná – kasína, pre účely predsedníctva SR v Európskej rade. Začalo sa tiež budovať Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré bude nielen múzeom, ale aj vzdelávacím centrom o holokauste.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona