Maďarič prijal rezortného kolegu z Maďarska i predstaviteľa OSN

NETKY.SK • 20 Október 2016, 17:42 • 2 min
Maďarič prijal rezortného kolegu z Maďarska i predstaviteľa OSN

BRATISLAVA - Minister kultúry dnes rokoval so svojím maďarským kolegom a tiež s riaditeľom Svetovej organizácie duševného vlastníctva. Ako agentúru SITA informoval referát styku s médiami Ministerstva kultúry (MK) SR, Marek Maďarič dnes prijal ministra ľudských zdrojov Maďarska Zoltána Baloga.

slovakia

left justify in out

Témou ich rokovania bola Visegrádska spolupráca, rekonštrukcia a obnova opevneného kaštieľa Františka Rákócziho v Borši, ktorý patrí medzi významné pamiatky spoločnej slovensko-maďarskej minulosti. Ministri hovorili aj o pripravovanej výstave maďarského umenia v Danubiane. Okrem rokovaní maďarský šéf kultúry v Dvorane Ministerstva kultúry SR slávnostne otvoril výstavu veľvyslanectva Maďarska v SR venovanú 60. výročiu maďarskej revolúcie s názvom "1956 – Za slobodu a nezávislosť". Na vernisáži sa zúčastnil i Marek Maďarič a návštevníci Dvorany MK SR si výstavu môžu pozrieť do 30. októbra denne, okrem pondelkov od 10:00 do 18:00.


Maďarič dnes prijal aj vrcholového predstaviteľa OSN – generálneho riaditeľa Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO, World intellectual property organization) Francisa Gurryho. "Jeho historicky prvá návšteva na Slovensku predstavuje významnú udalosť nielen v rámci medzinárodných vzťahov, ale aj v rámci prebiehajúceho slovenského predsedníctva v Rade EÚ," informovalo ďalej ministerstvo kultúry.

 

Maďarič a šéf Svetovej organizácie duševného vlastníctva hovorili o aktuálnych témach a problémoch v oblasti autorského práva, medzi iným o reforme autorského práva v Európskej únii a najmä o Marakéšskej zmluve o uľahčení prístupu k zverejneným dielam pre nevidiace osoby, osoby so zrakovým postihnutím alebo osoby s inými poruchami čítania. "Marakéšsku zmluvu vnímam ako jednu z najdôležitejších v tejto oblasti, pretože približne 285 miliónom ľudí vo svete a desiatkam miliónov ľudí v Európe so zrakovým postihnutím sa vďaka nej zlepší prístup k vzdelaniu, informáciám a kultúre," cituje tlačová správa Maďariča. Minister kultúry pripomenul, že rokovania o prispôsobení autorskoprávneho rámca EÚ s touto medzinárodnou zmluvou sú prioritou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Marakéšsku zmluvu WIPO prijala v roku 2013 a do platnosti vstúpila 30. septembra 2016 po tom, ako ju ratifikovalo 20 členských štátov WIPO. EÚ zatiaľ zmluvu neratifikovala, informoval ďalej tlačový odbor MK SR.


Minister kultúry zdôraznil na stretnutí so šéfom Svetovej organizácie duševného vlastníctva aj význam aktuálneho návrhu na revíziu smernice o audiovizuálnych mediálnych službách v kontexte Stratégie jednotného digitálneho trhu. Táto téma patrí medzi priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ v oblasti kultúry. Generálny riaditeľ Gurry pripomenul, že problematika audiovizuálnych mediálnych služieb má význam aj z hľadiska agendy WIPO a dlhodobých rokovaní o návrhu Zmluvy WIPO o ochrane vysielacích organizácií.


Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO, World intelectual property organization) je špecializovaná vrcholná medzinárodná organizácia v rámci OSN zaoberajúca sa otázkami duševného vlastníctva. Generálneho riaditeľa Gurryho počas jeho návštevy na Slovensku prijali aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a podpredseda vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, dodal v tlačovej správe referát styku s médiami MK SR.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies