Maďarič: Po voľbách vznikne skôr koaličná, ako jednofarebná vláda

NETKY.SK • 8 Január 2016, 09:07 • 2 min
Maďarič: Po voľbách vznikne skôr koaličná, ako jednofarebná vláda

BRATISLAVA – Podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič si myslí, že je skôr pravdepodobné, že Smer po voľbách vládu nezostaví sám, ale pre Smer-SD to nebude tragédia.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, musí dôjsť k výnimočnej situácii, aby v pomernom systéme niektorá strana získala nadpolovičnú väčšinu. "Pravdepodobnosť, že sa tak opakovane stane, je skôr menšia. V zásade počítame s koaličnou vládou. Ak sa podarí zložiť koalíciu z dvoch alebo troch strán, ktoré nájdu spoločnú reč v základných otázkach, môže to byť pre Slovensko dobrá vláda,“ uviedol.

 

Smer-SD podľa Maďariča napriek tomu, že parlamentné voľby od roku 2006 vždy vyhral, nikdy dopredu nerobil veľké ramená na rozdiel od malých strán, ktoré už pred voľbami zvyknú vyhlasovať, s kým budú vládnuť a s kým nie. „Máme v našom rodokmeni prístup, podľa ktorého dopredu nepristupujeme k voľbám s tým, že budeme po nich vládnuť a niekoho budeme vylučovať zo spolupráce. Vždy sme k výsledku volieb pristupovali so skromnosťou. Neviem si predstaviť, ako by sa správali opozičné strany, keby mali len polovičné preferencie, ako máme my. Už dnes by diktovali, čo má Slovensko robiť a rozdávali by posty od ministerstiev po okresné úrady,“ vyhlásil.


Podľa Maďariča existuje riziko, že Smer-SD nedosiahne väčšinu, pravicové strany sa spoja a zložia vládu bez Smeru-SD. „Toto riziko tu je, a je to svojím spôsobom hrozba pre Slovensko. Ak by však aj náš výsledok nepostačoval na zostavenie vlády, aj tak zostaneme minimálne tak silnou stranou, ako v roku 2010. Vláda bez nás by teda musela pozostávať zo všetkých zvyšných strán. To znamená, že koalíciu by tvorilo päť alebo šesť strán, ktoré by mali v parlamente len malú prevahu,“ uviedol s tým, že museli by riadiť Slovensko v zložitom čase predsedníctva v EÚ a v čase vážnej utečeneckej krízy. „Máme však skúsenosť, že takáto zostava už zlyhala a rozpadla sa. Dnes sú opozičné strany ešte viac roztrieštenejšie. Ešte aj v opozícii sa rozpadli na veľký počet malých strán,“ upozornil Maďarič, podľa ktorého pravicové strany majú proti sebe otvorené animozity. „Ak by ich spojilo len to, že nebude pri vláde Smer, je to veľmi málo na zostavenie funkčnej vlády. Takýto zlepenec by bol pre Slovensko zlý. V zásade by ani nefungoval. Veštil by som mu veľmi krátke pôsobenie, bola by to vláda, ktorá by nebola schopná nič urobiť,“ vyhlásil.


Maďarič pripomenul, že Igor Matovič nahrával Radoslava Procházku. „Béla Bugár sa zas x-krát zaklial, že v živote nebude vládnuť s Matovičom. Išlo by KDH znovu do vlády s liberálmi zo SaS? Bolo by tam toľko pnutí a protikladov, že ani silnejší premiér ako Iveta Radičová, by to nedokázal zladiť,“ uviedol. Otázka by podľa neho bola aj, kto by bol tým premiérom. „Bol by to neskúsený sólo hráč Procházka, kto by sa pokúsil zladiť tento rôznorodý orchester? Ak by sa takto tie strany rozhodli, bolo by to nezodpovedné rozhodnutie. O to skôr, že Smer nie je stranou, s ktorou by sa nedala zostaviť solídna vláda,“ zdôraznil. Podľa neho ide o to, či sa strany dívajú na vládu so Smerom-SD úzko stranícky alebo spôsobom, čo by bolo dobré pre Slovensko. „My chceme zložiť akcieschopnú a stabilnú vládu. Ak sa oni budú pozerať na to tak, že chcú akúkoľvek vládu, len nie Smer, tam už chýba kritérium, čo je dobré pre Slovensko. Tým však nechcem povedať, že jediným dobrým riešením pre Slovensko je Smer,“ povedal.


Keď si bude môcť Smer-SD vybrať partnerov do vlády, bude si ich vyberať podľa Maďariča podľa viacerých kritérií. „ V prvom rade to je limit početnosti. Jednofarebná vláda má svoje úskalia, ale úskalia má aj vláda, ktorá je päť- alebo šesťčlenná. Blížime sa k tomu, že vláda by mala byť optimálne zložená z dvoch alebo troch politických strán. O to skôr, ak by to boli strany z rozdielnych táborov. Teda jedna ľavicová a dve pravicové,“ povedal. Popri početnosti by malo byť kritériom podľa Maďariča to, že by malo ísť o štandardné strany. „Vláda by mala byť zložená zo strán, ktoré majú svoju históriu, sú čitateľné programovo a majú členskú základňu. Nemajú to byť strany, ktorých majiteľmi sú štyria ľudia alebo ktoré majú 300 členov,“ konštatoval s tým, že vo vláde by mali byť čitateľné strany, také, ktoré nerobia len brutálny populizmus, alebo sa, aj keď sú súčasťou vlády, tvária, že nie sú politici.

 

Štandardné strany totiž podľa Maďariča vedia garantovať, že štyri roky vydržia. Vedia tiež garantovať trvácnosť dohody na programe. „Smer nikdy nikoho zo spolupráce nevylučoval. Ale sme v pohodlnej pozícii, niektoré strany to urobili za nás a vylúčili sa samé. Mám na mysli OĽaNO a SaS. S tými teda nerátame. Ostatné strany prichádzajú do úvahy,“ dodal.


Každá zo strán z hľadiska kritérií má podľa podpredsedu Smeru-SD svoje silnejšie aj slabšie stránky. „Ale tu by už bolo neseriózne hovoriť viac a niekoho vylučovať. Pretože po voľbách ešte pribudne aspekt, akú silu budú strany mať. Alebo kto bude zvolený do parlamentu. Víťaz volieb by mal s každou z týchto strán vstúpiť do rokovania. Za nás môžem zopakovať, že prieniky dokážeme nájsť s každou stranou,“ dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies