Maďarič odmieta, že by menil národnostné vysielanie

NETKY.SK • 8 Október 2013, 12:49 • 2 min
Maďarič odmieta, že by menil národnostné vysielanie

BRATISLAVA - Vysielanie pre občanov iných štátov Európskej únie na Slovensku nezasiahne pravidlá pre národnostné vysielanie, povedal minister kultúry Marek Maďarič počas dnešného rokovania Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na obavy opozičného člena výboru Lászlóa Sólymosa. Poslanec NR SR za Most-Híd László Sólymos počas rokovania o návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii namietal zámer Ministerstva kultúry (MK) SR zaviesť v zákone nové ustanovenie týkajúce sa vysielania v inom ako štátnom jazyku.

Na základe novely by mohla Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zamietnuť žiadosť o licenciu na regionálne alebo lokálne vysielanie v inom ako štátnom jazyku, ak na tomto území nie je dostatočná ponuka regionálneho alebo lokálneho vysielania v štátnom jazyku. Práve tieto právomoci RVR považuje Sólymos za hrozbu. “Keď niekto podá žiadosť, že chce vysielať regionálne v úradnom jazyku používanom v Európskej únii, tak môže túto žiadosť odmietnuť, a to za zatvorenými dverami, aby náhodou nikto nevedel, aké boli dôvody.“ Dôvody, prečo rada tak môže spraviť, zároveň podľa Sólymosa nie sú v zákone dostatočne špecifikované. Ako tvrdí, nejasná je formulácia, “ak tam nie je dostatočne pokryté regionálne vysielanie v štátnom jazyku.“ Nie je zrejmé, čo to je, či ide o percentá, alebo minutáž. “Toto riešenie nie je riešenie, je to len kamuflovanie problému a Európska komisia, to si myslím, toto nezoberie,“ povedal. “Súkromník môže vysielať všade na svete, nikde to neexistuje, len na Slovensku, že sú takto obmedzovaní súkromní vysielatelia, ktorí chcú vysielať v inom jazyku ako je štátny jazyk. Nikde na svete, ani na Ukrajine, ani v Srbsku takýto zákon, takéto obmedzenie nie je. Slovensko je rarita,“ dodal pre novinárov László Sólymos a pripomenul, že aj maďarčina je jedným z úradných jazykov EÚ. 

László Sólymos “otvára problém, ktorý my v tomto návrhu zákona neriešime, my v tomto návrhu zákona neriešime národnostné vysielanie, my riešime vysielanie pre občanov iných štátov Európskej únie, ktorí sú usadení na území Slovenskej republiky,“ povedal médiám v reakcii na výhrady poslanca Most-Híd minister Maďarič. “Vychádzame v ústrety požiadavke Európskej komisie, ktorá hovorí, že občania iných štátov Európskej únie, ktorí sa usadia na území Slovenskej republiky, by mali mať právo, aby mohli mať vysielanie televízne alebo rozhlasové v ich jazyku,“ vysvetlil minister kultúry. Zdôraznil, že ak by tejto požiadavke nevyšli v ústrety, “bolo by voči Slovenskej republike začaté konanie.“ 

Návrh zákona ministerstvo kultúry s Európskou komisiou konzultovalo, pričom komisia voči nemu nemala výhrady a predbežne ho odobrila. Členov mediálneho výboru NR SR o tom dnes tiež informoval Maďarič, ktorý je presvedčený, že návrh novely nekladie prekážky používaniu jazykov národnostných menšín. "Európska komisia však nepočula názory tých, ktorých sa to týka a uvidíme, čo na to povie," reagoval v rozprave Sólymos. Návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii rieši aj podmienky vysielania elektronických médií vo vzťahu k ochrane maloletých, či programy pre sluchovo a zrakovo postihnutých a ďalšie témy. 

Minister kultúry na dnešnom rokovaní mediálneho výboru predstavil členom výboru aj návrh novely zákona o Audiovizuálnom fonde. Jeho cieľom je pritiahnuť na Slovensko veľké filmové produkcie, podporiť investície do filmového priemyslu a tým aj vznik nových pracovných miest. MK SR chce novelizáciou zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF) dosiahnuť, aby ak nejaká filmová produkcia preinvestuje na Slovensku dva milióny a viac prostredníctvom slovenských firiem a fyzických osôb, ktoré sú zdaňované na Slovensku, mohla získať dotáciu 20 percent oprávnených výdavkov. 

Výbor dnes prediskutoval tiež Správu o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí za rok 2012 a návrh programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies