Maďarič: Nový zákon posilňuje práva autorov, ale aj používateľov ich diel

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 14:17 • 2 min
Maďarič: Nový zákon posilňuje práva autorov, ale aj používateľov ich diel

BRATISLAVA - Za kľúčový legislatívny predpis pre šírenie kultúry, vzdelania a vedy považuje minister kultúry Marek Maďarič nový autorský zákon. Ten dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Aktuálny pochádza ešte z roku 2003. "Nový zákon je moderný, flexibilný, preberá všetky štandardy ochrany práv z Európskej únie a prichádza aj s mnohými zaujímavými novinkami," priblížil Maďarič po rokovaní kabinetu. Ako príklad uviedol zavedenie hromadných licenčných zmlúv, ktoré umožňujú, že do použitia nejakého diela môžu byť zahrnutí aj tí nositelia práv, ktorých nezastupujú ochranné organizácie. Teda Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) pre práva k hudobným dielam; autorská spoločnosť LITA; nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov SLOVGRAM; ochranné združenie interpretov Slovenska (OZIS) či Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA).
     

Legislatívna norma má podľa Maďariča zabezpečiť efektívnejší výkon nositeľov autorských práv a vyváženosť vzťahu medzi autormi, nositeľmi práv a používateľmi týchto diel. "Na jednej strane posilňuje práva autorov, a to, že ich diela nebudú používané bez ich vedomia a odplaty. A na druhej strane robí aj veľa nových krokov k tomu, aby sa ich diela bez veľkých prekážok dostávali k verejnosti," priblížil pre TASR.
     

Zákon súčasne reflektoval na nástup internetu. "Muselo sa reagovať na novú situáciu, pretože dnes je digitálne prostredie jedným z dominantných šíriteľov diel," dodal minister.
     

Okrem iného zavedie systém povinnej dohody o spoločnej správe tzv. one-stop-shop, ktorá vychádza v ústrety tým prevádzkam, akú sú hotely, bary, reštaurácie či kaderníctva a púšťa sa v nich hudba. Kým v súčasnosti ich oslovujú viaceré ochranné organizácie, po novom si poplatok za využívanie autorských hudobných diel vyrovnajú iba s jednou z nich.
     

Novinkou sú tiež výnimky pre použitie autorských práv pre nekomerčné účely, ako sú školské predstavenia či štúdium.
     

Maďarič je rád, že sa nový predpis dostal na vládu prakticky bez rozporov. "Predkladal som ho s vierou, že v parlamente už nebude atakovaný zásadnými pripomienkami a neprejde zásadnými zmenami. Verím, že bude schválený v predloženej podobe," uviedol. Poukázal na to, že v Českej republike sa takýto zákon pred časom nepodarilo schváliť, keďže sa v ňom kríži veľké množstvo záujmov rôznych subjektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies