Maďarič: Nižšie dane pre živnostníkov pomôžu aj umelcom

NETKY.SK • 22 September 2016, 20:09 • 2 min
Maďarič: Nižšie dane pre živnostníkov pomôžu aj umelcom

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry víta rozhodnutie vlády výrazne znížiť dane pre živnostníkov. Kabinet v stredu 21. septembra schválil aktualizované znenie novely zákona o dani z príjmov. Ak návrh odobrí parlament, budú mať živnostníci vyššie paušálne výdavky. V praxi to využijú pri podávaní daňových priznaní za rok 2017.

slovakia

left justify in out

Nižšie dane podľa ministra kultúry Mareka Maďariča pomôžu aj umelcom. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení rezortu kultúry zverejnenom na webstránke ministerstva - https://www.culture.gov.sk, "aj vďaka požiadavke ministerstva kultúry, ktoré sa práve cez zvýšenie paušálnych výdavkov dlhodobo snaží zvýšiť čisté príjmy umelcov - hercov, spisovateľov, maliarov na voľnej nohe, si samostatne zárobkovo činné osoby od budúceho roka výrazne polepšia".

 

Ako ďalej pripomína Ministerstvo kultúry (MK) SR, po novom si živnostníci bez preukazovania reálnych nákladov budú môcť z toho, čo zarobia, odrátať paušálne výdavky až do výšky 60 percent, a to maximálne do sumy 20-tisíc eur ročne. V súčasnosti je maximálna výška paušálnych výdavkov 40 percent, s ročným stropom 5 040 eur. "Umelci so živnosťou majú veľmi nízke priame náklady, ktoré by im mohli znižovať základ dane. Ak však boli paušálne výdavky nízke, nevyužívali ich a predsa len sa prikláňali k odpisovaniu priamych nákladov. To však zvyšovalo aj finančnú náročnosť ich podnikania. Nové pravidlá pre paušálne výdavky ich určite pritiahnu, pomôžu im ušetriť peniaze a budú sa tak môcť vo väčšej miere venovať svojej umeleckej činnosti," cituje tlačová správa referátu styku s médiami MK SR ministra kultúry Mareka Maďariča k návrhu zákona, ktorý v stredu 21. septembra schválila vláda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona