Maďarič: Na opravu múzea Štúra v Modre máme vyčlenených 500-tisíc eur

NETKY.SK • 25 Október 2014, 08:45 • 2 min
Maďarič: Na opravu múzea Štúra v Modre máme vyčlenených 500-tisíc eur

BRATISLAVA - Pri rokovaniach o navýšení rozpočtu pre ministerstvo kultúry (MK) na budúci rok sa nenašli dodatočné zdroje na rekonštrukciu Múzea Ľudovíta Štúra v Modre.

slovakia

left justify in out

"Je fakt, že som nepochodil zo strany ministerstva financií, ale vyriešil som to spôsobom, že sme našli prostriedky u nás," priblížil pre TASR šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.
      

Ministerstvo už má vyčlenených 500.000 eur, ktoré sa na budúci rok použijú na opravu múzea. "Nepôjdeme do totálnej rekonštrukcie," konštatoval s tým, že sa zrenovuje fasáda, okná, niektoré interiérové veci a pripraví nová expozícia. "Ak bude túto sumu potrebné navýšiť, tak to v priebehu budúceho roka urobíme," deklaroval Maďarič.
      

Vláda vyhlásila budúci rok za rok Ľudovíta Štúra, kedy uplynie 200 rokov od jeho narodenia. Na národnej aj regionálne úrovni sa pri tejto príležitosti uskutoční množstvo podujatí. Kľúčové aktivity by mali vyvrcholiť koncom októbra v jeho rodisku. V Uhrovci sa narodil 28. októbra 1815.
      

Slávnostné otvorenie novej expozície v Modre venovanej Štúrovi je predbežne naplánované na november budúceho roka. Prezentovať bude život, činnosť a dielo Štúra a jeho generácie. Na aktivity Roka Ľudovíta Štúra 2015 by podľa ministerstva mohla v januári 2016 nadviazať pietna spomienka v Modre spojená so slávnostným sprievodom k jeho hrobu pri príležitosti 160. výročia jeho úmrtia. Zomrel 12. januára 1856 v Modre.
      

Výročie narodenia Štúra je zaradené aj do zoznamu výročí Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) na roky 2014 až 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona