Maďarič: Je dôležité, aby sme do kultúry dostali aj peniaze od sponzorov

NETKY.SK • 12 Január 2015, 11:31 • 2 min
Maďarič: Je dôležité, aby sme do kultúry dostali aj peniaze od sponzorov

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry SR si v rámci akčného plánu stratégie rozvoja kultúry stanovilo ako jednu z úloh vypracovať koncept sponzorského zákona.

slovakia

left justify in out

"Je dôležité, aby sme do kultúry dostali nejakou motiváciou aj peniaze zo sponzorského prostredia," poznamenal v rozhovore pre TASR šéf rezortu Marek Maďarič.

 

Zároveň je v tomto smere realistom. "Keby som v tejto chvíli prišiel so zákonom, hoci by mal tú najlepšiu európsku prax, bol by zmietnutý zo stola," podčiarkol. Vysvetlil to tým, že počas jeho ministrovania sa mu podarilo už presadiť niekoľko pozitívnych zmien. V jeho prvom funkčnom období sa znížila DPH na knihy a tiež subjekty podnikajúce v audiovízií prispievajú do Audiovizuálneho fondu.

 

Od tohto roka bude fungovať Fond na podporu umenia, ktorý bude pre rôzne kultúrne projekty rozdeľovať aj financie z výnosov z hazardných hier a lotérií. Ďalšou novinkou je finančný stimul pre veľké filmové produkcie, ktoré by mohli vznikať na Slovensku. Od Audiovizuálneho fondu môžu žiadatelia získať dotáciu vo výške 20 percent oprávnených výdavkov.

 

Maďarič poznamenal, že v situácii, keď sa zvažuje každá desatina percenta, aby SR spĺňala kritériá o deficite, nemôže prísť s ďalším návrhom na úľavy pre oblasť kultúry. "Ale zákon o sponzoringu máme naplánovaný, akčný plán stratégie kultúry je schválený, takže vidím realisticky, že sa s jeho návrhom príde v ďalšom období," avizoval s tým, že okrem jeho rezortu a ministerstva financií by sa do diskusie o ňom malo zapojiť aj ministerstvo školstva, keďže sponzoring sa priamo dotýka tiež športu.

 

Na druhej strane je optimistom, čo sa týka novely stavebného zákona, na základe ktorej budú stavebníci povinní vyčleniť v stavbe určitú plochu na umelecké diela. Maďarič verí, že začne platiť ešte počas tohto volebného obdobia. Návrh zmeny zákona pripravilo ministerstvo dopravy a ešte vlani v lete prešiel pripomienkovým konaním. Na rokovanie vlády sa zatiaľ nedostal.

 

Legislatívna norma by tak mala podľa Maďariča znovu obsahovať to, čo v bývalom Československu fungovalo dlhé desaťročia a čo sa v Európe považuje za štandardné. "Keď sa robí nejaká verejná stavba, tak určité percento z rozpočtu má byť venované na to, aby tam súčasne vzniklo aj nejaké umelecké dielo," ozrejmil minister.

 

Stavebník bude na základe novely musieť vyčleniť a použiť časť investičných prostriedkov z verejného rozpočtu na obstaranie a umiestnenie umeleckého diela pri novej alebo pri obnove existujúcej stavby. To nebude platiť pri líniovej stavbe. Všeobecne záväzný predpis, ktorý ustanoví druhy a formy diel, ako aj to, o akú časť investícií má ísť, vydá ministerstvo kultúry po prerokovaní s rezortom financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies