Maďarič: Iná je predvolebná rétorika, iná realita

NETKY.SK • 9 November 2016, 12:53 • 2 min
Maďarič: Iná je predvolebná rétorika, iná realita

BRATISLAVA – Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) bude veľmi zvedavý na to, čo z predvolebnej rétoriky novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa sa dostane aj do jeho reálnej politiky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Ak by išiel v tej línii zmeny politiky voči Rusku, vo vzťahu k TTIP zmluve alebo aj k migrantom, tak by sme sa dočkali veľkých zmien. Ale to si treba počkať,“ povedal dnes Maďarič novinárom pred rokovaním vlády. Pripomenul, že republikáni okrem postu prezidenta ovládli aj obe komory Kongresu. Ako však dodal, bude veľmi zvedavý, či títo republikáni budú v súlade s Trumpom alebo či ho budú nejakým spôsobom regulovať.

 

Maďarič si zároveň myslí, že by sa malo prestať s označovaním každého politika, ktorý má iné názory, za populistu. Takisto upozornil, že jedna vec sú predvolebné vyjadrenia a druhá vec je realita. Dodal, že sa mu celkom páčil Trumpov povolebný prejav v New Yorku. „Až som bol prekvapený, vyzeral pomerne odpočinuto, energicky a veľmi som aj ocenil, ako sa postavil ku Clintonovej,“ uviedol Maďarič. Trump na víťaznej párty v New Yorku povedal, že zablahoželal Clintonovej, ako i jej rodine k "veľmi, veľmi usilovne vedenej kampani". Dodal, že Američania jej "dlžia veľkú vďaku" za jej službu. Tieto jeho slová boli v príkrom kontraste voči doterajšej, zvyčajne vášnivej rétorike o Clintonovej, ktorej súčasťou boli počas predvolebnej kampane aj výzvy na jej uväznenie.

 

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) priznal, že je výsledkami „trošku prekvapený,“ ale je rád, že sa to už skončilo. Na otázku, či sa neobáva, že Trump nebude dodržiavať klimatickú dohodu z Paríža, odpovedal, že dohoda je už v platnosti. „Je to, myslím si, taká veľmi vážna vec, že aj keď prezident USA má veľkú moc, predsa len všetko nemôže a dúfam, že v tom boji proti klimatickým zmenám budeme pokračovať,“ povedal šéf envirorezortu. Trump sa v predvolebnej kampani vyjadril, že dohodu z Paríža nebude rešpektovať. Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, bude podľa Sólymosa zaujímavé sledovať, akým smerom sa Trump vyberie vo vzťahu k EÚ a NATO a aj to, „či bude vedieť vystúpiť z tieňa populizmu“.

 

To, že predvolebná rétorika sa líši od toho, čo nasleduje po voľbách, si myslí aj minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS). Pokiaľ ide o vzťah k NATO, pripomenul, že existujú určité záväzky zo summitu vo Walese a z Varšavy, ktoré treba plniť. Priznal však, že voľby do hĺbky nesledoval, a preto sa k nim nechcel podrobnejšie vyjadrovať.

 

Republikán Donald Trump sa stal víťazom prezidentských volieb po tom, ako podľa priebežne zverejňovaných výsledkov z jednotlivých štátov presiahol potrebnú hranicu 270 voliteľov a porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Volitelia jeho víťazstvo potvrdia 19. decembra, potom sa Trump stane 45. prezidentom USA. Trump dnes počas svojho prvého vystúpenia pred svojimi priaznivcami vyhlásil, že "je načase zomknúť sa", a prisľúbil, že bude prezidentom "pre všetkých Američanov". Zároveň potvrdil, že hovoril s Hillary Clintonovou, ktorá mu zablahoželala k víťazstvu, informovala agentúra AP. Trumpov spolukandidát Mike Pence, guvernér Indiany, ktorý obsadí post viceprezidenta, označil ich spoločné víťazstvo za "historickú noc". "Američania prehovorili a Američania si zvolili svojho nového šampióna," povedal na oslavnom mítingu v New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies