Maďarič: Duševné vlastníctvo má viac ako inokedy predtým dopad na bežný život

NETKY.SK • 8 November 2016, 13:14 • 2 min
Maďarič: Duševné vlastníctvo má viac ako inokedy predtým dopad na bežný život

BRATISLAVA - Využitie, sprostredkovanie i ochrana duševného vlastníctva má v súčasnosti dopad na každodenný život ľudí viac než kedykoľvek predtým. Vo svojom príhovore to v úvode odbornej konferencie pod názvom Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva, ktorá sa koná v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Bratislave, uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Šéf slovenského rezortu kultúry poukázal na fakt, že duševné vlastníctvo zohráva čoraz významnejšiu úlohu nielen v oblasti kultúry, ale aj vedy a mnohých oblastí hospodárstva. "Všade tam, kde sa vytvárajú hodnoty duševnou prácou, intelektom, fantáziou, kde sa pracuje s kreativitou a invenciou," vysvetlil Maďarič. Zdôraznil v tejto súvislosti preto i význam právnej regulácie a ochrany autorských práv v prípade nápadov a myšlienok, ktoré vytvárajú duševné vlastníctvo. "Najmä v súčasnosti v digitálnom prostredí, ktoré zdynamizovalo produkciu a využívanie duševného vlastníctva i jeho stimulačnú schopnosť pre stále širšie spektrum odvetví," zdôraznil. Poukázal tiež na to, že cieľom slovenského predsedníctva v Rade EÚ v tejto oblasti je okrem iného i posunúť diskusiu o reforme autorského práva čo najďalej. "Verím, že k tomu prispeje aj toto podujatie a aj táto konferencia sa stane kolektívnym tvorcom užitočného duševného obsahu a tým pádom aj duševného vlastníctva," dodal minister kultúry.

 

Cieľom medzinárodnej konferencie Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva je dnes a v stredu (9. 11.) ponúknuť komplexný prehľad aktuálnych vývojových trendov v práve Európskej únie vo vzťahu k regulácii, ochrane a vymožiteľnosti práva duševného vlastníctva. Dôvodom jej konania je aj Európskou komisiou nedávno zverejnená najväčšia reforma autorského práva za posledné roky, ktorá bude predmetom debát.

 

V piatich paneloch sa zástupcovia európskych inštitúcií, národných patentových úradov, akademických inštitúcií i organizácií pôsobiacich v oblasti duševného vlastníctva budú venovať aktuálnym témam, ako je vymožiteľnosť práv duševného vlastníctva, reforma známkového práva, prenosnosť, prístupnosť a teritorialita v kontexte jednotného digitálneho trhu, európsky patentový systém a jeho budúcnosť a výnimky a obmedzenia v kontexte reformy autorského práva.

 

Konferenciu organizuje Ministerstvo kultúry SR, Úrad priemyselného vlastníctva SR, Európska komisia (EK) a Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO).

 

Nad konferenciou prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies