Maďarič: Domáci film ožil, dokazuje to Týždeň slovenského filmu

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 14:26 • 2 min
Maďarič: Domáci film ožil, dokazuje to Týždeň slovenského filmu

BRATISLAVA - To najlepšie, čo za uplynulý rok vzniklo v slovenskom filme, ponúka verejnosti až do nedele Týždeň slovenského filmu. Súčasťou prehliadky bude v sobotu 16. apríla slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA povedal minister kultúry Marek Maďarič, na to, aby mohol byť Týždeň slovenského filmu zmysluplný, museli byť splnené určité predpoklady.

 

"Základný, že slovenský film musí existovať a musí existovať v takej kvalite a kvantite, aby malo zmysel raz do roka urobiť prehliadku toho najlepšieho, čo sa urobilo. Som veľmi rád, že systematickými postupnými krokmi, medzi ktoré patrilo aj zriadenie Audiovizuálneho fondu, sme dosiahli to, že predchádzajúci rok vznikli približne dve desiatky filmov, ktoré sú veľmi rozmanité a niektorým z nich sa podarilo presadiť sa aj na medzinárodných festivaloch," povedal ďalej v rozhovore pre SITA Maďarič, ktorý verí, že posilnenie verejnoprávneho vysielateľa bude ďalším krokom k oživeniu slovenského filmu.


Pozitívom Týždňa slovenského filmu je nielen to, že verejnosti ponúka možnosť pozrieť si to najlepšie, čo za uplynulý rok v slovenskom filme vzniklo, no aj to, že podujatie dáva priestor i pre odborné diskusie. Vznikol tým priestor na odbornú reflexiu, ktorá dlhé roky podľa Maďariča chýbala. Druhý ročník Týždňa slovenského filmu, ponúka od pondelka 11. apríla do nedele 17. apríla v bratislavskom kine Slovenského filmového ústavu, Kine Lumiére spolu 21 celovečerných a šesť krátkometrážnych filmov. Do programu sú zaradené tiež workshopy a diskusie. Rast domácej filmovej produkcie sa podľa šéfa rezortu kultúry odrazil i na tom, že od tohto roka sa národné filmové ceny Slnko v sieti udeľujú nie každé dva roky, ale každoročne.

 

„Situácia je oveľa priaznivejšia, ako dajme tomu pred siedmimi - ôsmimi rokmi," zdôraznil minister. Slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční v sobotu 16. apríla v novej budove Slovenského národného divadla a v priamom prenose ho od 20:25 odvysiela Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na Jednotke. Počas večera vyhlásia víťazov v 13 kategóriách. Známe sú už mená nositeľov Ceny za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Túto cenu prevezmú režisér Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther. Po skončení Týždňa slovenského filmu v Bratislave sa časť filmov presunie do Nitry, Žiliny, Košíc, Banskej Bystrice a Martina. Viac o prehliadke možno nájsť na jej webstránke: https://www.tyzdenfilmu.sk .


Prehliadku Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia, jej spoluorganizátormi sú Slovenský filmový ústav a RTVS. Týždeň slovenského filmu finančne podporili - Nadácia Tatra banky, autorská spoločnosť LITA, Slovenská pošta a Audiovizuálny fond, ktorý od roku 2010 poskytuje finančnú podporu slovenskému filmu. Audiovizuálny fond vznikol na základe zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorý predložilo ministerstvo kultúry počas prvého funkčného obdobia Mareka Maďariča.


Práve Audiovizuálny fond bol rozhodujúci krok, ktorý umožnil aj znásobenie finančných prostriedkov, aj autonómnu distribúciu finančných prostriedkov na rôzny typ filmových projektov, povedal pre SITA Maďarič. "Samozrejme, že nikdy nič nie je dokonalé a aj Audiovizuálny fond si prešiel rôznymi detskými chorobami a stále je čo zlepšovať a stále sú a aj budú debaty o tom, či tá alebo oná komisia rozhodla správne, či dala dostatočnú podporu tomu, alebo onomu projektu. Aj tieto debaty majú svoj zmysel, ale samotná existencia fondu má svoje prínosy," myslí si.

 

Okrem vylepšovania Audiovizuálneho fondu a snáh zvyšovať jeho zdroje vidí minister kultúry možnosti zlepšenia podpory slovenského filmu aj v posilnení postavenia RTVS ako koproducenta slovenských filmov. V Českej republike je práve Česká televízia dlhoročne hlavný koproducent českých filmov, lebo si to finančne môže dovoliť, pripomína Maďarič.

 

„Bol by som rád, keby sme v tomto období aj Slovenskú televíziu dostali do takého stavu z hľadiska financovania, aby v ešte väčšej miere ako je to dnes, mohla byť koproducentom,“ konštatoval v rozhovore pre SITA minister kultúry s tým, že RTVS už dnes zohráva oveľa výraznejšiu úlohu v podpore nášho filmu ako to bolo pred pár rokmi. Snaha zlepšiť finančné postavenie RTVS zvýšením tzv. koncesionárskych poplatkov sa dostala aj do programového vyhlásenia vlády na roky 2016 až 2020. Doplnil, že Audiovizuálny fond najnovšie zvlášť podporuje aj produkciu hraných audiovizuálnych diel primárne určených pre televízne vysielanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona