Maďarič dal za pravdu Žitňanskej, ktorá nesúhlasí s nomináciou Jankovskej do Súdnej rady

NETKY.SK • 30 November 2017, 11:33 • 2 min
Maďarič dal za pravdu Žitňanskej, ktorá nesúhlasí s nomináciou Jankovskej do Súdnej rady

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády nie veľmi vychádza v ústrety nominácii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (nominantka Smeru-SD) na členku Súdnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Pripustil to minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič. Dal za pravdu výhradám podpredsedníčke vlády a ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), ktorá s nomináciou Jankovskej nesúhlasí. Koalícia si podľa Maďariča musí túto záležitosť vydebatovať. "O tom bude určite ešte debata na úrovni koalície. Ja vnímam, že pani podpredsedníčka vlády má s tým problém, a nakoniec má aj určite pravdu v tom zmysle, že programové vyhlásenie vlády v podstate, nie veľmi vychádza v ústrety tomu, aby pani Janovská bola zvolená do Súdnej rady," povedal Maďarič v stredu (29.11.) pred zasadnutím vlády.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák sa k vhodnosti Jankovskej, ktorú nominoval do Súdnej rady v parlamente Smer-SD, nechcel vyjadrovať. "Ministerstvo vnútra žiadne nominácie do Súdnej rady nedáva," vysvetlil. "Asi sa o tom diskutuje, tak uvidíme, aký ten koniec diskusie bude," doplnil. Druhá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka Mosta-Híd) by ponuku na členstvo v Súdnej rade neprijala. "Je zrejmý môj postoj ku kumulácii takýchto funkcií a aj vzhľadom na moje zverejnené názory si myslím, že nikto to nepredkladá. Viete si sám odpovedať na túto otázku," uviedla.

 

Kolíková ozrejmila, že pri súdnej reforme v roku 2011 sa s ministerkou Žitňanskou snažili eliminovať kumulácie funkcií v súdnictve, nakoľko skúsenosti s nimi neboli dobré. "S ohľadom na to, čo sme aj vtedy formulovali, zastávam názor, že v maximálnej možnej miere sa treba snažiť o minimalizáciu takejto kumulácie. Je dôležité, aby sa na rozhodovaní o veciach, ktoré súvisia so súdnictvom, zúčastňovalo viacej osôb. Len čo kumulujeme pozície do jednej osoby, tak je aj menej ľudí, ktorí sa zúčastňujú na rozhodovaní, a myslím si, že je to nesprávne," zdôraznila Kolíková.

 

Národnej rade SR sa od júna nepodarilo zvoliť jedného z troch jej zástupcov v Súdnej rade. Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská odmieta nomináciu štátnej tajomníčky jej rezortu Moniky Jankovskej. Poslanci už niekoľkokrát voľby odložili, keďže v koalícii sa nedohodli. Snemovňa má voľbu na stole aj na aktuálnej schôdzi.

 

Žitňanská svoj postoj k Jankovskej nominácii nezmenila. Trvá na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici ani sudcovia. Jankovská je sudkyňa s pozastaveným výkonom funkcie a v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD. Žitňanská sa pri svojom postoji odvoláva na programové vyhlásenie vlády, ktoré o tom hovorí. Poslanec Smeru-SD Róbert Madej, ktorý Jankovskú navrhol, nevidí dôvod na jej stiahnutie.

 

Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Madej, Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v Rade skončil mandát Alene Šiškovej.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies