Maďarič: Chceme zmeniť väčšinové vnímanie kultúry

NETKY.SK • 18 November 2014, 13:10 • 2 min
Maďarič: Chceme zmeniť väčšinové vnímanie kultúry

BRATISLAVA - Akčný plán na roky 2015-2017 má podobne ako celková Stratégie rozvoja kultúry na roky 2014-2020 zmeniť paradigmu vnímania kultúry v spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Na úvod dnešného pracovného stretnutia odborníkov, ktorí sa zaoberali návrhom akčného plánu, to uviedol minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).
     

"Chceli by sme zmeniť väčšinové vnímanie kultúry ako akejsi nadstavby či luxusu, ktorý míňa finančné prostriedky, na pohľad, ktorý bude vnímať kultúru ako oblasť organicky prepojenú so štátom a jeho ekonomikou," vysvetlil minister kultúry. "Chceme, aby ľudia vnímali, že silná a rozvinutá kultúra vplýva na rozvoj štátu a je impulzom pre konkurencieschopnosť ekonomiky," povedal Maďarič.
     

Na margo Stratégie rozvoja kultúry 2014-2020 a Akčného plánu na roky 2015-2017 povedal, že Slovensko nikdy nemalo takú jasnú a komplexnú mapu rozvoja kultúry. "Myslím si, že to má potenciál, aby tento materiál bol celospoločensky akceptovateľným základom štátnej kultúrnej politiky," uviedol.
     

Kým stratégia rozvoja, ktorú schválila vláda 14. mája 2014, stanovila sedem prioritných oblastí, Akčný plán na roky 2015-2017 definuje 60 konkrétnych  úloh. "Stanovuje aj merateľné ukazovatele ich splnenia i reálne zdroje financovania," povedal Maďarič.
     

Dodal, že niektoré úlohy sa už v súčasnosti plnia. Z konkrétnych dôležitých úloh, ktorými sa už ministerstvo zaoberá, menoval napríklad vznik Fondu pre podporu umenia v budúcom roku, predloženie stratégie rozvoja kreatívneho priemyslu či nový autorský zákon.
     

V krátkej diskusii pri predstavovaní akčného plánu chýbala niektorým odborníkom úloha dosiahnuť zvýšenie podielu výdavkov štátu na kultúru. Niektorí predstavitelia kultúrnej obce navrhli definovať aspoň akýsi medzistupeň medzi súčasným príspevkom a európskym štandardom, ktorým je jedno percento HDP. Maďarič v reakcii upozornil na limity štátu a jeho rozpočtu, v ktorých sa ministerstvo musí pohybovať. "Je tu cieľ v nejakom čase dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, taktiež sú tu nároky kladené na bezpečnosť a ak tomu pridáme ukazovatele ekonomického rastu, je jasné, že jedno percento by bolo v rámci tohto akčného plánu nerealizovateľné," vysvetlil. "Ale ak by prišla realistická definícia o postupnom náraste, môžeme to zahrnúť do akčného plánu a v medzirezorte uvidíme, či narazíme na ministerstvo financií alebo nie," uviedol Maďarič. Priznal, že by nechcel, aby to ohrozilo prijatie akčného plánu ako celku. "Na druhej strane, bez ohľadu na akčný plán, je to kontinuálna úloha ministerstva kultúry bojovať o navýšenie svojho rozpočtu," povedal Maďarič.
     

Akčný plán Stratégie rozvoja kultúry na roky 2015-2017 je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Dnešný workshop je jeho súčasťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona