Maďarič: Autorský zákon je jedným z hlavných legislatívnych úspechov

NETKY.SK • 31 December 2015, 12:17 • 2 min
Maďarič: Autorský zákon je jedným z hlavných legislatívnych úspechov

BRATISLAVA - Najvýznamnejšou legislatívnou normou, ktorú sa ministerstvu kultúry podarilo presadiť za uplynulé takmer štyri roky, je Autorský zákon.

slovakia

left justify in out

Ako v rozhovore pre agentúru SITA povedal minister kultúry Marek Maďarič, Autorský zákon je na prvom mieste „pretože išlo o napísanie nového Autorského zákona, a nie o novelizáciu“. Bola to náročná práca, pretože v autorskom práve sa zbiehajú rôzne záujmy a ovplyvňuje každého, kto nejakým spôsobom narába alebo je konzumentom duševného vlastníctva, týka sa ako autorov, tak prijímateľov – čitateľov, divákov. Robilo sa na ňom tri roky a na príprave sa podieľali všetky zainteresované skupiny.

 

Na Slovensku, na rozdiel od Českej republiky, sa podarilo pripraviť aj prijať zákon, ktorý reaguje na nové technológie, na nové médiá. Som rád, že sme na Slovensku prijali veľmi moderný, funkčný Autorský zákon, ktorý môže minimálne päť až desať rokov fungovať v tejto podobe. Nový Autorský zákon je prínosom pre užívateľov, za malý poplatok sa dá dostať aj k chráneným dielam na internete, ale nezabúda ani na práva autorov. Súvisí to aj s digitalizáciou, ktorá prináša na internet mnohé diela, medzi nimi aj chránené.


Medzi dôležité zákony, ktoré sa ministerstvu kultúry počas druhého funkčného obdobia Mareka Maďariča podarilo pripraviť, radí samotný minister aj zákon o Fonde na podporu umenia, zmeny v stavebnom zákone v prospech umeleckých diel vo verejných stavbách, ale i novelu zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorá umožnila podporiť príchod veľkých filmových produkcií na Slovensko.

 

„Fond na podporu umenia vznikol na základe zákona, čiže je to nová inštitúcia, ktorá dáva distribúciu finančných prostriedkov na podporu neštátnej kultúry do rúk samotnej kultúrnej obce,“ pripomenul šéf rezortu kultúry. Zriadenie fondu, ktorý už od januára začne vyplácať prvé granty, považuje za veľký krok v podpore neštátnej kultúry.

 

Pre verejnosť bude podľa Maďariča prínosnou aj novela stavebného zákona, ktorá od júla 2016 zavedie povinnosť umiestniť umelecké diela do novostavieb alebo do obnovených existujúcich stavieb financovaných z rozpočtu verejnej správy.

 

„To znamená, že pri veľkých verejných investíciách bude povinnosť aj jedno percento dať na vytvorenie umeleckého diela v stavbe. Funguje to vo viacerých štátoch a u nás to tiež kedysi bolo. Myslím si, že to bude veľmi dobrý impulz aj pre túto oblasť umenia,“ okomentoval novinku Maďarič. Novela zároveň chráni už existujúce umelecké diela pred poškodením alebo zničením novou stavebnou činnosťou.

 

„Určite zaujímavým zákonom bola aj novelizácia zákona o audiovizuálnom fonde, ktorá umožnila stimulovať realizáciu veľkých filmových projektov na Slovensku. Pri veľkých investíciách môžu dostať producenti 20 percent naspäť, čo už jednu veľkú produkciu na Slovensko priviedlo. Takže si myslím, že to začína fungovať a je to tiež dôležitá súčasť podpory filmového priemyslu na Slovensku,“ konštatoval ďalej v rozhovore pre SITA.

 

Záujem nakrúcať na Slovensku a využiť finančnú podporu prejavila ako prvá toto leto americká spoločnosť The Weinstein Company, ktorá na Slovensku nakrúcala časť druhej série historického televízneho seriálu Marco Polo. Dodal, že za dobrú zmenu považuje aj úpravu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá od apríla budúceho roka zavedie kvóty na vysielanie slovenskej hudby v rádiách.


Maďarič považuje za dôležité nielen zákony, ale aj strategické materiály, ktoré MK SR za posledné štyri roky pripravilo v spolupráci so zástupcami rôznych sfér kultúry u nás. Ide najmä o Stratégiu a aj akčný plán rozvoja kultúry. “Akčný plán znamená, že je 50 konkrétnych kontrolovateľných úloh, ktoré sa v oblasti kultúry majú do roku 2020 urobiť. Je na tom zaujímavé to, že sú do toho vtiahnuté aj iné rezorty, nielen kultúra. Rovnako dôležitá je aj Stratégia a akčný plán rozvoja kreatívneho priemyslu, “nového veľmi stimulujúceho odvetvia pre kultúru“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies