Maďarič apeluje na kontinuitu v ministerstve kultúry

NETKY.SK • 4 Január 2016, 12:12 • 2 min
Maďarič apeluje na kontinuitu v ministerstve kultúry

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry potrebuje kontinuitu aj po parlamentných voľbách a po zostavení novej vlády. Ako v rozhovore pre agentúru SITA povedal minister kultúry Marek Maďarič, práve kontinuita je to, čo by ministerstvu veľmi želal.

slovakia

left justify in out

„Pre kultúru je to dôležité, niežeby pre iné veci nie, ale som ctiteľom tohto princípu.“ Verí, že aj jeho prípadný nasledovník bude pokračovať v napĺňaní prijatých stratégií, a to v Stratégii rozvoja kultúry do roku 2020, ktorá prináša ministerstvu kultúry do ďalšieho obdobia plán a konkrétne úlohy a Stratégii rozvoja kreatívneho priemyslu, venovanej podpore tých častí tvorivej umeleckej činnosti, ktoré môžu podporiť ekonomiku a rozvoj krajiny.

 

Dôležité je podporiť aj verejnoprávne médiá, vrátiť sa k modelu ich financovania. „Toto vidím ako najpodstatnejšie veci, tú mapu svojich strategických zámerov ministerstvo má. Či by som to bol ja alebo niekto iný, nový minister by si mal povedať aj svoje osobné priority,“ doplnil dvojnásobný šéf rezortu kultúry.


V legislatíve vidí Maďarič ďalšie smerovanie ministerstva kultúry podľa vlastných slov veľmi jasne. Tak, ako bol v jeho druhom období v kresle ministra kultúry hlavným prijatým zákonom Autorský zákon, tak v tom ďalšom období by takýmto zákonom mal byť nový zákon o vysielaní a retransmisii. „Je to vplyvný zákon, ktorý ošetruje vysielanie – rozhlasové a televízne, súkromných vysielateľov, verejnoprávnych vysielateľov a za tie roky bol nespočetnekrát novelizovaný a treba urobiť jeho rekodifikáciu. To je práca na tri roky, poctivo so všetkými zúčastnenými - vysielateľmi malých rádií, veľkých rádií, malých televízií, veľkých televízií.“

 

Ďalšou úlohou pre ministerstvo kultúry je implementovať 270 miliónov eur na kreatívny priemysel z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktoré pôjdu do regiónov. Prípravy sa v tejto oblasti už začali, existuje tím ministerstva kultúry, ktorý pracuje s tímami v jednotlivých regiónoch na určení priorít, ale napríklad aj na projektoch kreatívnych centier.


Ak by vo vedení ministerstva kultúry Marek Maďarič ostal i po voľbách, určite by sa sústredil na pamiatkovú obnovu. „Systematická obnova s tými málo prostriedkami, ktoré máme, sa deje už niekoľko období za sebou,“ povedal v rozhovore pre SITA minister Maďarič. Pripomenul, že ministerstvo kultúry dlhoročne poskytuje peniaze z grantového systému Obnovme si svoj dom a svoju úlohu má aj Pamiatkový úrad SR. Aj to je však podľa šéfa rezortu kultúry stále málo.

 

„Keď sa obzriem späť, tak v prvom období, keď som bol minister, sústredil som na film, lebo bol úplne v troskách a slovenský film ožil. V tomto období som sa díval na umenie neštátne a vznikol Fond na podporu umenia. Snažil som sa väčšiu pozornosť upriamiť na podporu literatúry. Cítim, že to nasledujúce obdobie by malo dať akcent práve na obnovu pamiatok. O to skôr, že po prechode časti grantového systému týkajúcej sa umenia z ministerstva kultúry na nový Fond na podporu umenia, ostáva na ministerstve okrem kultúrnych poukazov z grantovej podpory práve obnova pamiatok,“ dodal Marek Maďarič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies